Jak na voňavý houbový vývar po asijsku? Stačí jen pár ingrediencí

Když je sezona čerstvých lesních hub, u nás jsou doslova hody! Pokud ovšem nemáte rádi klasické hřiby, ale stále si chcete připravit voňavý houbový vývar, máme snadný návod. Pro tyto účely se totiž výborně hodí oblíbené houby šiitake.

Říká se jim také houževnatec jedlý a jsou typické pro asijskou kuchyni. V dnešní době šiitake seženete vcelku bez problému (čerstvé i sušené), především on-line na e-shopech, ve větších supermarketech nebo v asijských potravinách. Dokonce u nás existuje i česká farma pěstující šiitake přímo na kládách z dubového dřeva.

Teď už ale zpět k receptu! Houbový vývar připravíte snadno a rychle, ani k tomu nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Zároveň si ho můžete vychutnat horký i studený, záleží jen na vás.

Co je potřeba?

První ingrediencí, což je všem jistě jasné, jsou houby šiitake. Ty můžete použít sušené i čerstvé, záleží na vás a na tom, kterou variantu seženete. Pokud budou ale čerstvé, zkuste je namíchat s hnědými žampiony.

Další důležitou složkou je samozřejmě voda, a to ve správném poměru. Čerstvé houby v množství cca 450 g (nebo 2 hrnky sušených) zalijte cca 2 litry vody.

Stejně jako u klasického vývaru pak přidejte odřezky ze zeleniny, jako např. slupky nebo konce cibule, jarní cibulky a stonky petrželky. Na dochucení se hodí také oloupané stroužky česneku a v tomto případě i několik plátků mořské řasy kombu, které asijskou variantu houbového vývaru skvěle podtrhnou.

Jak dlouho vařit?

Jakmile máte ingredience připraveny v hrnci, vše dobře promíchejte a přesuňte na plotnu. Přiveďte směs k varu, poté snižte plamen a nechte probublávat asi 30 minut, dokud sušené houby s řasou nenabydou a vývar se nezačne zabarvovat dohněda.

Až budete s vývarem spokojeni, vypněte plamen, nechte vše zchladnout na pokojovou teplotu a slijte přes cedník. Pak už stačí jen lehce dochutit dle potřeby solí nebo třeba sójovou omáčkou.

K čemu se hodí?

Tento houbový vývar můžete bez problému pít samotný jen tak, abyste si do těla dodali během chladnějších dnů nějaké ty živiny. Hodí se ale také k asijským nudlím, na přípravu rizota nebo na dochucení dresinků.

Zdroj: bonappetit.com; zdroj foto: iStock

Výběr našich skvělých houbových receptů!

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty