Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Bramborový salát
Bramborový salát
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Bazalka – chutná aromatická bylinka i přírodní antidepresivum

Bazalka - královna bylinek

Bazalka - královna bylinek Zdroj: iStock

  • Zavřít
Bazalka - královna bylinek

Bazalka - královna bylinek Zdroj: iStock

Existuje na 60 druhů bazalky, u nás se nejčastěji používá bazalka pravá. Má nezaměnitelnou chuť i aroma, v kuchyni bohaté využití a pozitivní účinky na zdraví.

Seznam.cz banner

Za domovinu bazalky se považuje Indie, - v Asii je bazalka známa již 3000 let. Používá se zejména v Itálii a středomořské kuchyni, ale i v našich končinách si získala velkou oblibu.

Způsoby skladování bazalky

Jako většina bylinek i bazalka je nejlepší čerstvá. Můžete ji pěstovat v květináči, za oknem nebo v truhlíku na balkóně, ale musíte pamatovat, že bazalka nesnáší teploty pod 10 °C, proto je lepší ji po létě přemístit dovnitř. Obvykle se trhají lístky bazalky, které můžete používat celé, nasekané nebo rozmixované. Bazalka poměrně rychle obrůstá, proto ji lze průběžně sklízet. Potřebuje ale hodně vody a slunné teplé místo. Bazalku si můžete také nasušit, doporučuje se ale ve stínu, aby slunce nezničilo cenné látky v bazalce obsažené. Bazalku lze i mrazit pro pozdější využití nebo ji naložit do olivového oleje.

PRIMA TIP: Rozmixovanou nebo posekanou bazalku zamražte s trochou olivového oleje v nádobkách na led a později jednoduše přidávejte do pokrmů.

Čerstvá bazalka je chutná, voňavá i velmi dekorativní , Foto: iStock

Bazalka jako léčivka

Bazalka zejména pomáhá na trávicí obtíže, jako je nadýmání nebo nechutenství. Má i pozitivní vliv na ledviny a čistí močové cesty. Má také protizánětlivé a mírně antibiotické účinky, proto pomáhá léčit drobná poranění a záněty. Při nachlazení ji také můžete využít, při inhalaci uvolňuje dýchací cesty, navíc má vysoký obsah vitamínu C. Pro kojící maminky je dobrou zprávou, že podporuje tvorbu mateřského mléka, ovšem těhotným ženám se příliš nedoporučuje bazalku konzumovat. Bazalka má pozitivní účinky i na naši psychiku, zklidňuje nervovou soustavu a údajně působí i jako přírodní antidepresivum. Má také afrodiziakální účinky.

Špagety s rajčaty, fetou a bazalkou
Recepty

Špagety s rajčaty, fetou a bazalkou

23

Bazalka v kuchyni zazáří

Využití bazalky v kuchyni je opravdu široké. Bazalka skvěle ladí s rajčaty, mozzarellou nebo česnekem. Pokrájením rajčat a mozzarelly a přidáním lístků bazalky připravíte výbornou pochoutku. Posléze zakápněte extra panenským olejem a balsamicem a zdravá a chutná svačinka je na světě.

Orestujete-li česnek s trochou sušené bazalky, přidáte pokrájená rajčata, trochu osolíte a počkáte, dokud nezměknou, během chvíle vznikne výborná rajčatová omáčka, která se podává s těstovinami.

Co se týká ostatního koření, bazalka ladí například s majoránkou, oreganem, tymiánem nebo citronovou trávou. Bazalky se nemusíte bát ani při dochucení různých mas, například kuřecího a krůtího nebo ryb a mořských plodů. Posypat bazalkou můžete i grilovanou zeleninu, například lilek nebo cuketu. Bazalka se hodí také do sýrových omáček nebo na pizzu. Skvělou chuť dodá také různým salátům a polévkám, ovšem platí, že čerstvá bazalka se nevaří a přidává se až po hotového pokrmu.

Také z ní můžete vyrobit domácí pesto. To zalijte olejem, aby k němu nemohl vzduch a uchovávejte v lednici. Nebo ho rozdělte do tvořítek na led a zamražte.

Autor: Dana Špatenková

VIDEO: Bazalkové pesto. Klasika podle šéfkuchaře Recepty

VIDEO: Bazalkové pesto. Klasika podle šéfkuchaře

27
Letní smoothie s bazalkovým cukrem Recepty

Letní smoothie s bazalkovým cukrem

25
Hrášková polévka s bazalkou a parmazánem Recepty

Hrášková polévka s bazalkou a parmazánem

82
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky kuchyně Indie Itálie Asie bylinky rajče Bazalka čerstvé bylinky antidepresivum bazalka bylinky ingredience vaření s bylinkami bazalka pravá bazalkové pesto bylinkové pesto

Návrhy pro vás

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Sladké

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem


Přečtěte si také

Sladké
Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Ryby a mořské plody
Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňový krém ze zázvorem podle Katy

Prostřeno: Dýňový krém ze zázvorem podle Katy

Prostřeno!
Prostřeno: Dančí hřbet Wellington s bramborovým pyré

Prostřeno: Dančí hřbet Wellington s bramborovým pyré

Prostřeno!
Prostřeno: Pavlova podle Katy

Prostřeno: Pavlova podle Katy

Prostřeno!
Prostřeno: Švestky ve slaninovém kabátku

Prostřeno: Švestky ve slaninovém kabátku

Sladké
Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Přílohy
Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem Sladké

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Ostrý vzkaz Václava Klause: Musíme být jako Orbán. Vláda se nemá bát přímého střetu s EU Pád dvou obytných budov v Maroku: Nejméně 19 lidí zemřelo, mezi oběťmi jsou i čtyři děti Že si Turka lidé zvolili? To Hitlera taky, prohlásil Jakob. Nacher ostře reagoval

prima-zeny

Jitka a Kateřina Bártů o vtipných momentech z natáčení: Skutečnými skalpely se herci pořezali Pohřeb Patrika Hezuckého bude uzavřený. Pro fanoušky ale budou velkoplošné obrazovky Libor Bouček se nedokáže smířit se smrtí Hezuckého: Patriku, to se nemělo stát

prima-zoom

VIDEO: Nejmodernější válečná loď USA Vrtulník s 18 lidmi spadl po zásahu bleskem do ledového moře. O životě a smrti rozhodl výcvik posádky Rusko nemůže posílat do vesmíru kosmonauty. Poslední start zničil unikátní zařízení, videa ukazují škody

prima-fresh

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

prima-cool

Šílené anime sejmulo DiCapria Bude v dalších epizodách Vetřelce i Predátor? Tvůrce seriálu se nebál odpovědět Těším se na smrt. Guillermo del Toro vyrazil dech filmovým fanouškům

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Betlém je nejstarší symbol Vánoc. Co činí naše jesličky jedinečnými? Proč pečeme na Vánoce vánočku? Historie a tradice oblíbeného pečiva Dům z filmu Sám doma: Jak dnes vypadá ikonické schodiště?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.