 
                    
                                        
                                    Cikánská hovězí pečeně
                                                    
                        Zdroj: Gurmet
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Cikánská hovězí pečeně
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Gurmet
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Omáčce ke šťavnaté hovězí pečínce dávají ohnivý říz papriky, klobása a česnek. Důležité je samozřejmě maso, mělo by být z dobrého masného plemene, pozvolna pečené. Jeho šťavnatosti napomůže také protažení slaninou.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                        
                    
    
    Postup přípravy
    - 
        Maso vcelku prošpikujte klínky špeku, osolte a opepřete a na rozpáleném sádle zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte a do výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli, 4 až 6 kuliček nového koření a asi 10 kuliček pepře a restujte, až cibule zesklovatí.
    
- 
        Přidejte pokrájená rajčata (nebo 2 lžíce kvalitního rajského protlaku) a pálivou papriku. Chvíli restujte, pak do základu vraťte maso, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
    
- 
        Pečte do změknutí masa (při této teplotě by to mělo trvat asi dvě hodiny) Můžete péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout, maso je ještě křehčí a šťavnatější.
    
- 
        Mezitím zalijte sušené houby vodou a asi půl hodiny povařte. Pak sceďte. (Použijete-li čerstvé houby, pokrájejte je na menší kousky a asi 10 až 15 minut restujte na lžíci sádla).
    
- 
        Do kastrolu k měkkému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, na kostičky pokrájené papriky, na kolečka pokrájenou klobásu a houby (povařené sušené nebo podušené čerstvé). Společně asi 5 minut provařte a nakonec přidejte na kostičky pokrájené vařené brambory. Nechte jen prohřát v teplé šťávě, už nevařte. Maso nakrájené na plátky a omáčku s bramborami můžete podávat zvlášť.
    
                
                             
                    
                                        
                                    Cikánská hovězí pečeně 2
                                                    
                        Zdroj: Gurmet
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Cikánská hovězí pečeně 2
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Gurmet