Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Cikánská hovězí pečeně

6 porcí
do 2 hodin
Cikánská hovězí pečeně
Cikánská hovězí pečeně Autor: Gurmet
Omáčce ke šťavnaté hovězí pečínce dávají ohnivý říz papriky, klobása a česnek. Důležité je samozřejmě maso, mělo by být z dobrého masného plemene, pozvolna pečené. Jeho šťavnatosti napomůže také protažení slaninou.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Maso vcelku prošpikujte klínky špeku, osolte a opepřete a na rozpáleném sádle zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte a do výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli, 4 až 6 kuliček nového koření a asi 10 kuliček pepře a restujte, až cibule zesklovatí.
  2. Přidejte pokrájená rajčata (nebo 2 lžíce kvalitního rajského protlaku) a pálivou papriku. Chvíli restujte, pak do základu vraťte maso, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
  3. Pečte do změknutí masa (při této teplotě by to mělo trvat asi dvě hodiny) Můžete péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout, maso je ještě křehčí a šťavnatější.
  4. Mezitím zalijte sušené houby vodou a asi půl hodiny povařte. Pak sceďte. (Použijete-li čerstvé houby, pokrájejte je na menší kousky a asi 10 až 15 minut restujte na lžíci sádla).
  5. Do kastrolu k měkkému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, na kostičky pokrájené papriky, na kolečka pokrájenou klobásu a houby (povařené sušené nebo podušené čerstvé). Společně asi 5 minut provařte a nakonec přidejte na kostičky pokrájené vařené brambory. Nechte jen prohřát v teplé šťávě, už nevařte. Maso nakrájené na plátky a omáčku s bramborami můžete podávat zvlášť.
Reklama

Cikánská hovězí pečeně  Foto: Gurmet

Cikánská hovězí pečeně. Foto: Gurmet

 

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč ! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama