Cikánská hovězí pečeně

Moje hodnocení
60x

Omáčce ke šťavnaté hovězí pečínce dávají ohnivý říz papriky, klobása a česnek. Důležité je samozřejmě maso, mělo by být z dobrého masného plemene, pozvolna pečené. Jeho šťavnatosti napomůže také protažení slaninou.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso vcelku prošpikujte klínky špeku, osolte a opepřete a na rozpáleném sádle zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte a do výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli, 4 až 6 kuliček nového koření a asi 10 kuliček pepře a restujte, až cibule zesklovatí.
  2. Přidejte pokrájená rajčata (nebo 2 lžíce kvalitního rajského protlaku) a pálivou papriku. Chvíli restujte, pak do základu vraťte maso, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
  3. Pečte do změknutí masa (při této teplotě by to mělo trvat asi dvě hodiny) Můžete péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout, maso je ještě křehčí a šťavnatější.
  4. Mezitím zalijte sušené houby vodou a asi půl hodiny povařte. Pak sceďte. (Použijete-li čerstvé houby, pokrájejte je na menší kousky a asi 10 až 15 minut restujte na lžíci sádla).
  5. Do kastrolu k měkkému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, na kostičky pokrájené papriky, na kolečka pokrájenou klobásu a houby (povařené sušené nebo podušené čerstvé). Společně asi 5 minut provařte a nakonec přidejte na kostičky pokrájené vařené brambory. Nechte jen prohřát v teplé šťávě, už nevařte. Maso nakrájené na plátky a omáčku s bramborami můžete podávat zvlášť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gurmet


Přečtěte si také

Recepty