Kate McMillan

Restované kuře v hořčično-estragonové smetanové omáčce

Moje hodnocení
4x

Jemné kuřecí maso a výrazný estragon spolu tvoří nerozlučnou dvojici zejména ve francouzské kuchyni, ale pokud jste si včas vysadili bylinkovou zahrádku v truhlíku, může zazářit i v té vaší. Smetanová omáčka působí na první dojem fádně, ale dijonská hořčice jí dodává peprnost. Podávejte s hnědou či bílou rýží s čerstvou petrželkou.

6 porcí
30 minut

Suroviny

  • olivový olej 3 lžíce
  • vykostěná kuřecí stehna bez kůže 6 ks (celkem 1 kg)
  • šalotky 2 ks
  • suché bílé víno 180 ml
  • kuřecí vývar 160 ml
  • smetana ke šlehání 90 ml
  • dijonská hořčice 3 lžíce
  • čerstvý estragon, nasekaný 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Stehna osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji na vyšším stupni dozlatova, zhruba 6 minut z každé strany. Opečené maso se samo odlepí ode dna, není třeba ho odtrhávat, a porušit tak kůži.
  2. Mezitím oloupejte šalotky a nakrájejte je nadrobno. Opečené maso vyjměte na talíř, z pánve slijte tuk, rozehřejte v ní zbylý olej, vsypte šalotku a restujte zhruba 2 minuty doměkka.
  3. Přilijte víno a odvařte za stálého odškrabávání přípečky ze dna. Vařte asi 3 minuty, až se odpaří polovina tekutiny. Přilijte vývar a smetanu a vmíchejte hořčici. Ztlumte teplotu na střední a za občasného míchání vařte přibližně 4 minuty do zhoustnutí. Přidejte estragon, osolte a opepřete.
  4. Do omáčky vložte opečené maso, prohřejte ho a podávejte.

PRIMA TIP: Důležitým pravidlem při restování je pánev nepřeplňovat. S opékáním masa nespěchejte a vkládejte ho do rozpálené pánve pouze v takovém množství, abyste kousky mohli jednoduše otočit. Přípravou po částech se maso rovnoměrně propeče a zkaramelizuje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate McMillan

Knihy Omega Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty