Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- kuřecí stehno (vykostěná,bez kůže) 6 ks (celkem 1 kg)
- šalotka 2 ks
- bílé víno (suché ) 180 ml
- kuřecí vývar 160 ml
- smetana ke šlehání 90 ml
- dijonská hořčice 3 lžíce
- estragon (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Stehna osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji na vyšším stupni dozlatova, zhruba 6 minut z každé strany. Opečené maso se samo odlepí ode dna, není třeba ho odtrhávat, a porušit tak kůži.
- Mezitím oloupejte šalotky a nakrájejte je nadrobno. Opečené maso vyjměte na talíř, z pánve slijte tuk, rozehřejte v ní zbylý olej, vsypte šalotku a restujte zhruba 2 minuty doměkka.
- Přilijte víno a odvařte za stálého odškrabávání přípečky ze dna. Vařte asi 3 minuty, až se odpaří polovina tekutiny. Přilijte vývar a smetanu a vmíchejte hořčici. Ztlumte teplotu na střední a za občasného míchání vařte přibližně 4 minuty do zhoustnutí. Přidejte estragon, osolte a opepřete.
- Do omáčky vložte opečené maso, prohřejte ho a podávejte.
PRIMA TIP: Důležitým pravidlem při restování je pánev nepřeplňovat. S opékáním masa nespěchejte a vkládejte ho do rozpálené pánve pouze v takovém množství, abyste kousky mohli jednoduše otočit. Přípravou po částech se maso rovnoměrně propeče a zkaramelizuje.