Suroviny
- houby (lesní ) 350 g
- česnek 2 stroužky
- máslo 30 g
- olivový olej 2 lžíce
- bujón (bio zeleninová bujonová kostka) 1/2 kostky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- těstoviny (sušené nebo 160 g čerstvých) 200 g
- bílé víno (suché) 150 ml
- smetana na vaření 150 ml
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji.
- Houby očistěte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte máslo s olejem, vsypte česnek a restujte, až začne zlátnout. Přisypte houby, rozdrobte navrch bujon, osolte a opepřete. Petržel nakrájejte nadrobno, vmíchejte k houbám a opékejte doměkka. Pozor, ať houby nerozvaříte, stačí, že změknou, ale udrží si svůj tvar.
- Do vroucí vody vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Jakmile houby změknou, přilijte víno a až se začne vypařovat, vlijte smetanu a zahřívejte k varu. Podle chuti osolte a opepřete.
- Uvařené těstoviny sceďte, ponechte 1 hrnek slité vody a vsypte je do omáčky. Míchejte na nejvyšším stupni, až se těstoviny obalí omáčkou, podle potřeby přilijte trochu slité vody. Posypte parmazánem a čerstvě drceným pepřem a podávejte.
PRIMA TIP: Pro vydatnější večeři můžete místo klasických těstovin použít i plněné tortellini.
Vyzkoušejte také houbovou smetanovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík