Těstoviny se smetanovou omáčkou s houbami

Moje hodnocení
13x

Základ italských omáček na těstoviny. Spojení zemitých voňavých hub, suchého bílého vína s jemnou kyselinkou a sladkou smetanou funguje naprosto harmonicky už stovky let. Zkuste obměnit smetanu za řecký jogurt nebo crème fraîche, omáčka získá moderní šmrnc.

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • lesní houby 350 g
  • česnek 2 stroužky
  • máslo 30 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • bio zeleninová bujonová kostka 1/2 kostky
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • sušené těstoviny (nebo 160 g čerstvých) 200 g
  • suché bílé víno 150 ml
  • smetana na vaření 150 ml
  • najemno nastrouhaný parmazán 2 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji.
  2. Houby očistěte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte máslo s olejem, vsypte česnek a restujte, až začne zlátnout. Přisypte houby, rozdrobte navrch bujon, osolte a opepřete. Petržel nakrájejte nadrobno, vmíchejte k houbám a opékejte doměkka. Pozor, ať houby nerozvaříte, stačí, že změknou, ale udrží si svůj tvar.
  3. Do vroucí vody vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  4. Jakmile houby změknou, přilijte víno a až se začne vypařovat, vlijte smetanu a zahřívejte k varu. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Uvařené těstoviny sceďte, ponechte 1 hrnek slité vody a vsypte je do omáčky. Míchejte na nejvyšším stupni, až se těstoviny obalí omáčkou, podle potřeby přilijte trochu slité vody. Posypte parmazánem a čerstvě drceným pepřem a podávejte.

PRIMA TIP: Pro vydatnější večeři můžete místo klasických těstovin použít i plněné tortellini.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty