Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou

6 porcí
do 1 hodiny
Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou
Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou Autor: Marek Kučera
Inu přiznejme si to, placičky nebo kuličky z mletého masa patří k národním pokladům. U nás karbanátky, v Americe hamburgery, ve Španělsku albóndigas, ve Švédsku kottbullar s jejich smetanovou omáčkou – všechny mají své kouzlo a všechny jsou v kolektivní paměti zapsány zlatým písmem.
Reklama

Další zajímavé recepty z mletého masa najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Reklama

Postup

  1. V míse promíchejte maso, strouhanku, petržel, koření, cibuli, česnek, vejce a sůl a pepř podle chuti. Dobře propracujte.
  2. Ze směsi vytvarujte 12 velkých nebo 20 malých kuliček. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte 1 lžíci másla. Kuličky osmažte ze všech stran dozlatova. Přesuňte je do misky a přikryjte alobalem.
  3. Do pánve přidejte zbylé máslo, zaprašte mukou, osmažte, až jíška zhnědne. Pomalu vmíchejte vývar a smetanu. Dochuťte worchesterem a hořčicí, uveďte do varu a povařte, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji osolte a opepřete.
  4. Do omáčky vložte kuličky a společně prohřejte asi 1 až 2 minuty. Podávejte s nudlemi nebo s rýží.
Reklama

PRIMA TIP: Co švédské kuličky (na internetu mají téměř 8 milionů hitů…) odlišuje od jim podobných, je použité koření – Skandinávci milují teplá orientální koření, jako je muškátový oříšek nebo nové koření, a přidávají je i do masových pokrmů velice často. Dalším typickým rysem je podávání v sametové smetanové omáčce. A rozhodně nic nezkazíte, když ke kuličkám budete podávat brusinkovou nebo moruškovou zavařeninu.

Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou  Foto: Nejlepší švédské kuličky se smetanovou omáčkou; foto: Marek Kučera

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama