Suroviny
- mleté maso 500 g
- strouhanka (nejlépe z den starého pečiva, ne úplně suchá) 1 hrst
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1/4 lžičky
- cibule (nadrobno nakrájená ) 1 hrst
- sušený česnek (granulovaný ) 1/2 lžičky
- vejce 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
Omáčka
- máslo 5 lžic
- hladká mouka 3 lžíce
- vývar 500 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V míse promíchejte maso, strouhanku, petržel, koření, cibuli, česnek, vejce a sůl a pepř podle chuti. Dobře propracujte.
- Ze směsi vytvarujte 12 velkých nebo 20 malých kuliček. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte 1 lžíci másla. Kuličky osmažte ze všech stran dozlatova. Přesuňte je do misky a přikryjte alobalem.
- Do pánve přidejte zbylé máslo, zaprašte mukou, osmažte, až jíška zhnědne. Pomalu vmíchejte vývar a smetanu. Dochuťte worchesterem a hořčicí, uveďte do varu a povařte, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji osolte a opepřete.
- Do omáčky vložte kuličky a společně prohřejte asi 1 až 2 minuty. Podávejte s nudlemi nebo s rýží.