Suroviny
- anglická slanina 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí maso (kuřecí stehenní řízky, bez kůže a kostí) 6 ks
- česnek 6 stroužků
- cibule (malá cibule) 1 ks
- máslo 2 lžíce
- drůbeží vývar (drůbeží vývar nebo bílé víno) 250 ml
- smetana na vaření (smetana na vaření (můžete napůl smíchat se šlehačkou)) 450 ml
- listový špenát 500 g
- parmazán (čerstvě nastrouhaný parmazán) 1 hrst
- chilli (sušené drcené chilli papričky)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý pepř)
- kukuřičný škrob (kukuřičný škrob, rozmíchaný v troše studené vody (nemusí být)) 1 lžička
KUŘE: Patrně nejoblíbenější maso napříč národními kuchyněmi, generacemi, náboženskými omezeními i nejrůznějšími chutěmi. Produkované v obrovském množství – a v tom je háček. Kuřata z masové produkce vzbuzují celou řadu otázek včetně etických. Není pochyb o tom, že chceme-li kuře, které chutná jako kuře, sáhneme po tom chovaném v bio režimu. Tak si budete moci nejen plně vychutnat jeho báječnou chuť, ale i zdravotné benefity, jakými jsou vysoký obsah bílkovin, takřka žádná cholesterol i solidní množství minerálů a vitaminů, obsažených v kuřecím mase.
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Do velké nepřilnavé pánve vlijte 1 lžíci oleje a vyškvařte v něm
- slaninu dozlatova. Kostičky vyjměte děrovanou naběračkou.
- Do pánve přilijte zbyly olej. Maso osolte a opepřete ze všech stran a zprudka ho opékejte
- z každé strany asi 5 až 8 minut, až bude propečené. Maso odložte a přikryjte. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Do šťávy v pánvi přidejte máslo, česnek a cibuli a smažte asi 5 minut, až se rozvoní. Vlijte vývar nebo víno a nechte trochu odvařit. Přidejte vyškvařenou slaninu, a ještě asi 1–2 minuty smažte.
- Teplotu snižte a do pánve vlijte smetanu, stále promíchávejte a nechte mírně vařit. Omáčku osolte a opepřete podle chuti.
- Vsypte listy špenátu a nechte je zavadnout. Vsypte parmazán, asi 2 minuty promíchávejte,
- až se rozpustí a zahustí omáčku. Je-li třeba, vlijte rozmíchaný škrob, aby omáčka zhoustla, vařte ještě asi 1 minutu.
- Do omáčky se špenátem vložte zpět maso (spolu se šťávou, kterou pustilo), nechte jen krátce prohřát, posypte chilli a podávejte.
PRIMA TIP: Ke kuřeti se bude hodit jako příloha leccos, od těstovin a rýže až po nekalorické verze jako jsou cuketové nudle nebo v páře dušená zelenina.
Máslové kuře na česneku se špenátem a slaninou ve smetanové omáčce 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD