Řízek
- vepřový bůček (bez kostí a kůže) 600 g
- tvrdý sýr 150 g
- sůl
- hladkolistá petržel 1 hrst
- vejce 3 ks (1 do masové směsi + 2 na obalení)
- smetana 1 lžíce
- hladká mouka asi 50 g
- strouhanka
- citronová kůra 1 lžička
- rostlinný olej
- pepř
Pusinky
Zelný salát
- bílé zelí 500 g
- cibule 1 ks
- anglická slanina 100 g
- řepkový olej 2 lžíce
- jablečný ocet 3 lžíce
- sůl
- pepř
- cukr krupice
Připravte holandský řízek s bramborovými pusinkami podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- ŘÍZKY: Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinou nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky, aby směs ztuhla. (Mezitím můžete připravit přílohu.)
- Směs rozdělte na 4 stejné díly (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5–7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Prima tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte s bramborovými pusinkami a salátem.
- Prima tip: Omytou petrželovou nať před nasekáním omyjte, oklepejte a lehce osušte mezi dvěma kusy papírové utěrky. Listy nasekejte a pak na nasekanou petržel položte savý papír, přikryjte dalším savým papírem, lehce přitlačte a odsajte přebytečnou vodu. Nasekaná petrželka je pak krásně sypká, nelepí se k sobě a déle vydrží.
- PUSINKY: Brambory oloupejte a rozčtvťte. Uvařte je v osolené vodě doměkka, pořádně slijte, nechte vyjít páru a brambory rozšťouchejte nebo prolisujte do mísy. Zašlehejte máslo utřené se žloutkem a pak vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš řídké, aby pusinky držely tvar, ani příliš tuhé.
- Směsí naplňte sáček se širší hvězdicovitou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 12–15 minut dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů.
- Prima tip: Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory varného typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.
- Smetanu a máslo přidávejte postupně, podle potřeby, každé brambory jsou jiné a jinak vstřebají tuk a tekutinu.
- Zelný salát: Zelí nakrouhejte najemno, dejte do tepluvzdorné mísy a spařte vroucí vodou. Nechte 5 minut stát a pak důkladně slijte (pokud je pro vás syrové zelí špatně stravitelné, klidně ho pár minut povařte, ale mně se spaření osvědčilo jako dostačující). Anglickou slaninu dejte na suchou pánev, opečte ji a když se začne vypékat tuk, přidejte cibuli a opečte spolu se slaninou do světle zlaté barvy. Pokud byla slanina opravdu málo tučná, přidejte lžíci řepkového oleje. Spařené zelí ochuťte solí, pepřem, cukrem a octem (ochutnávejte, chuť by měla být vyvážená, já dávám cca lžičku soli, dvě lžíce cukru, 3 lžíce octa), a pak na něj nasypte slaninu a cibulku.
- Prima tip: Cukr s octem a solí můžete také převařit v kastrůlku, zálivka bude mít jemnější chuť, pokud salát děláte z obyčejného 8% octa. Jablečný a vinný ocet jsou jemnější, mají méně procent.
- MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recepty na nejlepší řízek: Vyberte si z desítek nových receptů z domova i ze světa