zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Holandský řízek a bramborové pusinky
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Holandský řízek, bramborové pusinky a zelný salát

Holandský řízek a bramborové pusinky podle Karolíny Kamberské

Hodnoceno: 40x
Klasické jídlo ze školních jídelen na sebe v tomto receptu bere velmi luxusní podobu. Šťavnaté maso a chuťově výrazný sýr spolu vytvoří dokonalý chuťový zážitek.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. ŘÍZKY: Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinou nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky, aby směs ztuhla. (Mezitím můžete připravit přílohu.)
  2. Směs rozdělte na 4 stejné díly (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5–7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Prima tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte s bramborovými pusinkami a salátem.
  3. Prima tip: Omytou petrželovou nať před nasekáním omyjte, oklepejte a lehce osušte mezi dvěma kusy papírové utěrky. Listy nasekejte a pak na nasekanou petržel položte savý papír, přikryjte dalším savým papírem, lehce přitlačte a odsajte přebytečnou vodu. Nasekaná petrželka je pak krásně sypká, nelepí se k sobě a déle vydrží.
  4. PUSINKY: Brambory oloupejte a rozčtvťte. Uvařte je v osolené vodě doměkka, pořádně slijte, nechte vyjít páru a brambory rozšťouchejte nebo prolisujte do mísy. Zašlehejte máslo utřené se žloutkem a pak vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš řídké, aby pusinky držely tvar, ani příliš tuhé.
  5. Směsí naplňte sáček se širší hvězdicovitou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 12–15 minut dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Holandský řízek a bramborové pusinky  Foto:

Holandský řízek a bramborové pusinky, foto: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

reklama

Sledujte celou epizodu