Pečení Jenda báseň

Vláčný meruňkový koláč ze zakysané smetany s drobenkou

Moje hodnocení
1x

Odlehčená klasika na plech nejen složením těsta, ale i přípravou. Zakysaná smetana se postará o vláčnost a příjemnou nakyslost těsta, meruňky o šťavnatost a sladkost a drobenka o křupavost. Ovoce variujte podle sezony, kromě meruněk se skvěle hodí i švestky, rybíz nebo blumy.

20 porcí
60 minut

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

  1. Meruňky omyjte a vypeckujte. Plech o rozměrech 35 × 40 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
  2. Začněte přípravou drobenky. Mouku promíchejte s cukrem a nakrájejte k nim máslo na menší kousky. Prsty spojte do hrudek drobenky. Uložte na chladné místo, klidně do lednice.
  3. V míse promíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. V druhé míse prošlehejte zakysanou smetanu s vejci a mlékem. Sypkou směs zapracujte pomocí špachtle do tekuté a těsto vlijte na připravený plech.
  4. Těsto poklaďte meruňkami, posypte rovnoměrně drobenkou a pečte v předehřáté troubě 40 až 50 minut. Píchněte do těsta špejlí, pokud vyjde ven čistá a suchá, koláč je upečený.
  5. Upečený koláč nechte zchladnout, pak ho rozkrájejte na řezy a podávejte.

Další inspirace na recepty z meruněk

Vyzkoušejte výtečný meruňkový koláč s drobenkou podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pečení Jenda báseň

Jan Jirka Pečení Jenda báseň

Jenda Jirka se velmi rychle stal miláčkem televizních diváků pořadu Peče celá země. Získal si je svou bezprostředností, sympatickým chováním i jednoduchými, a přesto velmi dobrými a nápaditými recepty. A přesně taková je i jeho kuchařka, ostatně svědčí o tom i přesmyčka v názvu. Čtenářům, a hlavně vášnivým pekařům a pekařkám, předkládá své oblíbené recepty na klasické české moučníky i moderní dezerty a ozvláštňuje je nevšedními surovinami i kreativními nápady. Ale nebojte, všechny ingredience seženete v běžném obchodě, a tak se můžete pustit do pečení klidně hned.

Vydalo nakladatelství Albatros / XYZ.


Přečtěte si také

Recepty