Těsto
- meruňky 800 g
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 200 g
- zakysaná smetana 400 g
- vejce 2 ks
- mléko 3 lžíce
Drobenka
- polohrubá mouka 160 g
- cukr krupice 100 g
- máslo (změklé) 100 g
Postup přípravy
- Meruňky omyjte a vypeckujte. Plech o rozměrech 35 × 40 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
- Začněte přípravou drobenky. Mouku promíchejte s cukrem a nakrájejte k nim máslo na menší kousky. Prsty spojte do hrudek drobenky. Uložte na chladné místo, klidně do lednice.
- V míse promíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. V druhé míse prošlehejte zakysanou smetanu s vejci a mlékem. Sypkou směs zapracujte pomocí špachtle do tekuté a těsto vlijte na připravený plech.
- Těsto poklaďte meruňkami, posypte rovnoměrně drobenkou a pečte v předehřáté troubě 40 až 50 minut. Píchněte do těsta špejlí, pokud vyjde ven čistá a suchá, koláč je upečený.
- Upečený koláč nechte zchladnout, pak ho rozkrájejte na řezy a podávejte.
Další inspirace na recepty z meruněk
Vyzkoušejte výtečný meruňkový koláč s drobenkou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE