Suroviny
- cuketa (nastrouhaná) 2 hrnky
- špaldová mouka (hladká celozrnná) 1 hrnek
- polohrubá mouka 1 hrnek
- třtinový cukr 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- žloutek 1 ks
- jedlá soda 2 lžičky
- kakao 2 lžíce
- mléko 1/4–1/2 hrnku
- meruňky
- meruňkový džem
- sirup z agáve
- máta
- pekanové ořechy
- máslo
- mouka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C, poté vymažte a vysypte dortovou formu o průměru 20 cm. Větší cuketu oloupejte, očistěte od semínek a do velké mísy nastrouhejte na hrubém struhadle. Oba druhy mouky smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou, kakaem a přidejte k cuketě. Do mísy vmíchejte zbytek ostatních ingrediencí – cukr, žloutek a mléko. Vždycky záleží na tom, kolik pustí cuketa vody, těsto nesmí být moc řídké, proto přidávejte mléko po troškách. Těsto dejte do dortové formy a pečte 30 minut, po třiceti minutách přikryjte formu alobalem a nechte ještě dalších 15–20 minut péct. Než se upeče korpus, na pánvi opražte ořechy (nasucho).
- Po upečení nechte korpus částečně vystydnout ve formě, poté formu rozevřete a nechte ho vystydnout úplně. Pak korpus vodorovně uprostřed rozkrojte, namažte marmeládou a položte na ni druhou vrchní část korpusu, na který také namažte marmeládu. Umyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé měsíčky, zdobte vrch dortu, který ještě zasypejte ořechy a pokapejte agávovým sirupem. Pokud nepodávejte ihned, nechte dort v lednici, ze které ho vyndejte 5–10 minut před podáváním.