Suroviny
- brambory (typu A, B) 6 ks (cca 650 g)
- vejce 1 ks
- sůl špetka
- hrubá mouka 200 g + na pomoučení
- meruňky (menší) 12 ks
Rozvar
- meruňky 8 ks
- máslo 1 velká lžíce
- třtinový cukr 3 lžíce
- smetana (33% (volitelné))
Posyp
- tvaroh (na strouhání)
- máslo (rozehřáté)
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Uvařte si brambory ve slupce doměkka. Slijte je a nechte trošku vychladnout, ať si nespálíte prsty.
- Pak je oloupejte a najemno do větší mísy nastrouhejte. Přidejte vajíčko, špetku soli a postupně vpracujte mouku. Až bude těsto držet tvar, přendejte si ho na pomoučenou plochu a propracujte. Jakmile se povede vytvořit kouli, která se jakžtakž nelepí, nechte těsto odpočinout. Podobně to funguje i u bramborových knedlíků.
- Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce a přiveďte ji k varu. Omyjte a vypeckujte meruňky, nechte si „páry“ u sebe. Těsto vyválejte na pomoučeném válu, rozkrojte na asi 10×10 cm velké čtverce a doprostřed dejte na sebe položené půlky meruněk. Pomoučete si ruce a uválejte knedlíky.
- Rozvar: Nakrájejte si meruňky na malé kousky na rozvar. V menším hrnci rozehřejte máslo, přidejte meruňky a dochuťte cukrem, vařte při nižší teplotě doměkka asi 15 až 20 minut. Průběžně míchejte. Ke konci můžete zjemnit smetanou.
- Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je podle velikosti asi 10 až 16 minut. Jeden můžete vyndat a rozkrojit, těsto musí být uvnitř uvařené.
- Vytáhněte je a rozdělte na talíře. Zalijte je meruňkovým rozvarem, zasypte nastrouhaným tvarohem, dolaďte rozehřátým máslem a moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte tradiční jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové