návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Drobenkový koláč s meruňkovou náplní

Hodnoceno: 3x
Drobenkový koláč s meruňkovou náplní
Autor: Pradobroty.cz Drobenkový koláč s meruňkovou náplní
Jestli máte doma větší množství meruněk a chcete se jich zbavit anebo vám prostě chutnají dezerty, co jsou hodně cítit po meruňkách, tenhle koláč vám udělá radost. Je rychlý a jednoduchý! :)

Suroviny

Náplň:

Drobenka:

Postup

  1. Náplň: Meruňky omyjte, vypeckujte a vložte společně s vodou do hrnce. Postavte na mírnější plamen a vařte za občasného míchání doměkka.
  2. Pak rozmixujte nahrubo ponorným mixérem, přisypte cukr a skořici, pečlivě promíchejte a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Škrob nasypte do skleničky, zalijte deckou studené vody a vidličkou rozmíchejte. Směs nalijte do horké meruňkové náplně, zamíchejte a svařte do lehčího zhoustnutí (směs nebude tuhá jako pudink, ale to nevadí). Nechte asi 15 minut zchladnout.
  4. Drobenka: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
  5. Hluboký pekáč o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 
  6. Povolené máslo nakrájejte na malé kostky, zasypte cukrem, moukou a práškem do pečiva a vypracujte velmi sypkou drobenku (jde to rukou anebo v robotu pomocí třecí metly na střední otáčky). 
  7. Dvě třetiny těsta nasypte do pekáče a lehce upěchujte. Na tuto první vrstu nalijte všechnu meruňkovou náplň a stěrkou rozetřete na celou plochu koláče (náplň nemusí být vyloženě studená, ale lehce zchladlá by být měla).
  8. Na náplň rozprostřete zbytek drobenky, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut.

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké , Česká kuchyně