Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Moje hodnocení
4x

My máme větrníky, Francouzi zase připravují efektní choux (čti šu). Oba moučníky se připravují z odpalovaného těsta, které během chvilky umícháte v hrnci na sporáku. Pro originální vzhled se přidává další vrstva vychlazeného těsta, která na věnečcích vytvoří popraskanou vrstvu craquelin. V této verzi je těsto obarvené rybízovou šťávou do růžova. Elegantní dezert na slavnostní tabuli nebo na garden party.

8 porcí
90 minut
francouzská

Cukrové těsto

Odpalované těsto

Rybízová náplň

Postup přípravy

  1. Mouku, cukr, máslo, sůl a šťávu zpracujte na těsto. Rozválejte ho a uložte do lednice. Vykrájejte kolečka o průměru 7–8 cm a dejte je opět do lednice.
  2. Vodu, mléko, máslo, cukr a sůl přiveďte k varu. Odstavte, vmíchejte mouku a vraťte zpět na sporák. Za důkladného míchání restujte, až se hmota přestane lepit. Nechte zchladnout a poté postupně vmíchejte vejce, aby vzniklo lesklé těsto.
  3. Nastříkejte věnečky (plné, bez otvoru, o průměru 7–8 cm) na plech s pečicím papírem. Na každý bochánek položte vychlazené kolečko a pečte při 210 °C asi 10 minut. Teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 10 minut. Nechte vychladnout.
  4. Rybíz rozmačkejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Poté vmíchejte rybíz. Vršek větrníků seřízněte, naplňte je připravenou směsí a přiklopte vrchním dílem.

Vyzkoušejte větrníčky choux craquelin s bílým mákem a višněmi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské větrníky craquelin s bílým mákem a višněmi podle Davida Viktorina

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty