Odpalované těsto:
- voda 125 ml
- plnotučné mléko 125 ml
- sůl 1 špetka
- máslo (pokojové teploty) 115 g
- vejce 5 ks
- hladká mouka 140 g
Cukrové těsto - craquelin:
- máslo (pokojové teploty) 80 g
- třtinový cukr 90 g
- hladká mouka 90 g
Krém:
- cream cheese 125 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- maliny 125 g
- vanilkový cukr 20 g
Postup přípravy:
- Troubu rozpalte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na který obkreslete pomocí kulatého vykrajovátka zhruba 3,5cm kolečka (nechte mezi jednotlivými kolečky zhruba 4 cm místa).
- Pečicí papír dejte obkreslenými kolečky dolů. Nejprve připravte cukrové těsto. Máslo, cukr a mouku dejte do misky a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do lednice.
- Poté připravte odpalované těsto. Do hrnce dejte mléko, vodu, máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a poté dejte pryč z plotny. Do hrnce vsypte všechnu mouku a vše promíchejte tak, aby nebyla mouka vidět, poté vraťte na plotnu a začněte odpalovat.
- Těsto se musí odlepovat od stěn hrnce a musí tvořit jednu hmotu. Trvá to cca 3 minuty. Odpalované těsto dejte do mísy od kuchyňského robota (pokud nemáte, tak do mísy a vezměte si ruční šlehač) a za pomocí K-metly začněte na pomalé otáčky prošlehávat – rychleji vystydne.
- Po asi 3 minutách zrychlete otáčky a začněte postupně přilévat rozšlehaná vejce. Těsto se po zašlehání vajíček hezky táhne. Vytáhněte z lednice cukrové těsto, položte ho mezi dva pečicí papíry a těsto vyválejte na zhruba 2mm plát. Poté dejte znovu na 10 minut do lednice.
- Odpalované těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na připravený plech ho nastříkejte. Z lednice vytáhněte rozválené cukrové těsto a pomocí vykrajovátka vykrájejte kolečka a ta pokládejte na odpalované těsto, které už máte připravené na plechu.
- Pečte 3 minuty na 200 °C, poté stáhněte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout. Craquelin rozřízněte, naplňte rozvařenými malinami a vyšlehaným cream cheese se šlehačkou a vanilkovým cukrem.
Nebo vyzkoušejte další efektní dezert podle našeho videoreceptu, tentokrát s kořeny v Austrálii. Nebo na Novém Zélandu? Stále se nemohou dohodnout!
Kompletní recept najdete ZDE.
Další francouzské dezerty a moučníky: