Suroviny
- mandlová pasta 1/4 hrnku
- cukr krupice 1/4 hrnku
- máslo (změklé ) 3 lžičky
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1/4 lžičky
- mandlový extrakt 1/4 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- listové těsto 1 balení
- červené fazole (červená suchá fazole pro vítěze :)) 1 ks
- vejce (na potření těsta) 1 ks
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru s asi polovinou cukru a zapracujte, dokud nebude dobře promíchaná. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte do hladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto odložte stranou a nechte uležet.
- Předehřejte troubu na teplotu 220 °C. Plech vymažte máslem nebo použijte pečicí papír.
- Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Těsto udržujte chladné, nehněťte ho ani příliš neroztahujte. Pomocí koláčové formy vykrojte kruh o průměru 25 centimetrů z těsta, tento postup ještě jednou zopakujte, abyste měli dva stejně velké kruhové pláty chladného a příliš nevyváleného těsta. Jeden plát si pak připravte na plech nebo do pečicí koláčové formy. Oba pláty dejte ještě pořádně vychladit do ledničky.
- Do středu pečicí formy s plátem těsta umístěte odleženou mandlovou náplň a rozmačkejte ji rovnoměrně do krajů. Nechte si ale po okrajích/obvodu asi 3 cm volného místa. Fazoli pro krále umístěte do libovolného místa náplně. Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte jej po volném okraji, aby se vrstvy spojily a utěsnily.
- Druhé, zbývající vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol galette. Pomocí nože vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a poté do vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
- Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Troubu neotvírejte, dokud nevyprší čas, protože těsto se prudkým ochlazením může „vyfouknout“. Po 15 minutách koláč vyjměte z trouby a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut nebo dokud nebude povrch koláče tmavě zlatohnědý. Vyjměte z trouby a nechte pomalu vychladnout.
- Pokud máte, položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude posléze použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli. Tříkrálový koláč je možné podávat teplý i studený.
PRIMA TIP: Nezapomeňte všem říct o fazoli dopředu, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení…
Vyzkoušejte také francouzský tvarohový koláč s mákem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzský tvarohový koláč s mákem podle Karolíny Kamberské