redakce Prima FRESH

Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve: Prověřený recept na oblíbenou zeleninovou chuťovku

Moje hodnocení
1x

Čalamáda je název pro různé naložené zeleninové směsi, ale tou nejobvyklejší je verze připravená ze zelí, paprik, mrkve a cibule. Dá se do ní přidat i další zelenina, např. feferonky, kedlubna, okurky nakládačky či cuketa. Ale my si dnes připravíme základní verzi s lahodným olejovo-octovým nálevem.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nastrouhejte zelí na tenké proužky ideálně na klasickém krouhači, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky.
  2. Papriku očistěte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte k zelí a cibuli. Není na škodu, když jsou některé papriky trochu pálivé, dodají čalamádě příjemnou pikantnost. Pokud chcete, můžete přidat i pár nakrájených chilli papriček, případně i oblíbené koření (bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko).
  3. Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle nebo ještě lépe škrabkou na tenké julienne nudličky a také ji přidejte k zelí.
  4. Celou směs posypte cukrem a solí, přidejte olej a ocet a dobře promíchejte.
  5. Vše přikryjte utěrkou a nechte odstát do druhého dne. Zelenina lehce změkne, pustí šťávu a chutě se prolnou.
  6. Vše znovu promíchejte a naplňte sklenice, jemně upěchujte. Zalijte šťávou, kterou zelenina pustila a zavíčkujte. Hrdlo sklenice před uzavřením otřete suchým hadříkem, aby na něm nezůstaly zbytky zeleniny nebo oleje. Sterilizujte 20 minut na 90 °C.

Připravte výborný zelný salát Coleslaw podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty