redakce Prima FRESH

Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve: Prověřený recept na oblíbenou zeleninovou chuťovku

Moje hodnocení
3x

Čalamáda je název pro různé naložené zeleninové směsi, ale tou nejobvyklejší je verze připravená ze zelí, paprik, mrkve a cibule. Dá se do ní přidat i další zelenina, např. feferonky, kedlubna, okurky nakládačky či cuketa. Ale my si dnes připravíme základní verzi s lahodným olejovo-octovým nálevem.

1 porce
30 minut

Suroviny

Připravte tuto výtečnou čalamádu podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Nastrouhejte zelí na tenké proužky ideálně na klasickém krouhači, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky.
  2. Papriku očistěte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte k zelí a cibuli. Není na škodu, když jsou některé papriky trochu pálivé, dodají čalamádě příjemnou pikantnost. Pokud chcete, můžete přidat i pár nakrájených chilli papriček, případně i oblíbené koření (bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko).
  3. Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle nebo ještě lépe škrabkou na tenké julienne nudličky a také ji přidejte k zelí.
  4. Celou směs posypte cukrem a solí, přidejte olej a ocet a dobře promíchejte.
  5. Vše přikryjte utěrkou a nechte odstát do druhého dne. Zelenina lehce změkne, pustí šťávu a chutě se prolnou.
  6. Vše znovu promíchejte a naplňte sklenice, jemně upěchujte. Zalijte šťávou, kterou zelenina pustila a zavíčkujte. Hrdlo sklenice před uzavřením otřete suchým hadříkem, aby na něm nezůstaly zbytky zeleniny nebo oleje. Sterilizujte 20 minut na 90 °C.

Vyzkoušejte také výborný zelný salát Coleslaw podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty