Suroviny
- bílé zelí 1 střední hlávka
- cibule 5 ks
- červená paprika 5 ks
- žlutá paprika (nebo oranžová) 5 ks
- mrkev 5 ks
- ocet 400 ml
- rostlinný olej (např. slunečnicový) 300 ml
- cukr krystal 400 g
- sůl 100 g
- směs koření (bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko, podle chuti)
Připravte tuto výtečnou čalamádu podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Nastrouhejte zelí na tenké proužky ideálně na klasickém krouhači, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky.
- Papriku očistěte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte k zelí a cibuli. Není na škodu, když jsou některé papriky trochu pálivé, dodají čalamádě příjemnou pikantnost. Pokud chcete, můžete přidat i pár nakrájených chilli papriček, případně i oblíbené koření (bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko).
- Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle nebo ještě lépe škrabkou na tenké julienne nudličky a také ji přidejte k zelí.
- Celou směs posypte cukrem a solí, přidejte olej a ocet a dobře promíchejte.
- Vše přikryjte utěrkou a nechte odstát do druhého dne. Zelenina lehce změkne, pustí šťávu a chutě se prolnou.
- Vše znovu promíchejte a naplňte sklenice, jemně upěchujte. Zalijte šťávou, kterou zelenina pustila a zavíčkujte. Hrdlo sklenice před uzavřením otřete suchým hadříkem, aby na něm nezůstaly zbytky zeleniny nebo oleje. Sterilizujte 20 minut na 90 °C.
Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také výborný zelný salát Coleslaw podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE