Suroviny
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 280 g
- ananasový kompot 435 g (1 plechovka)
- máslo 125 g
- moučkový cukr 100 g
- vejce 2 ks
- vanilka (mletá) 1 g
- kypřicí prášek do pečiva 12 g
- strouhaný kokos 80 g
- citronová kůra (volitelné) z 1 citronu
- sůl 2 g
Poleva
- moučkový cukr 100–150 g
- bílek 1 ks
- limetková šťáva z 1/2 limety
- třešně (kandované)
Postup přípravy
- Ananas sceďte a rozmixujte dohladka.
- Máslo s polovinou cukru, žloutky, vanilkou a nastrouhanou citronovou kůrou vyšlehejte do hladké směsi a poté přimíchejte rozmixovaný ananas.
- Bílky vyšlehejte se solí a s druhou polovinou cukru do pevného sněhu. Obě hmoty lehce spojte.
- Ke směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a přidejte kokos, vše lehce promíchejte. Těsto dejte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Poleva: Bílek s limetkovou šťávou a polovinou cukru dejte šlehat, po chvíli přidejte druhou část cukru. Poleva má být napěněná, avšak ne jako sníh. Polevu přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte ji na bábovku. Nakonec dozdobte bábovku kandovanými třešněmi.
Exotická bábovka s ananasem a kokosem podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Pernerka
Vyzkoušejte také klasickou mramorovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka