Dukátové buchtičky plněné povidly se šodó

Moje hodnocení
2x

Ano, my víme, dukátové buchtičky, nazvané tak pro svou malou velikost, se obvykle podávají „nahaté“ a až na talíři přelévají krémem. Trochu jsme to vylepšili ryze českou náplní.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a trochu mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Kvásek vlijte do důlku v mouce, přidejte vejce a se zbylým cukrem a mlékem vypracujte vláčné těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Vykynuté těsto znovu propracujte. Buď oddělujte malé kousky, zploštěte je na placičku, doprostřed dejte lžičku povidel a dobře zabalte, nebo z kousků těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na stejně velké kousky a ty pak teprve roztlačujte, plňte a zabalte.
  4. Buchtičky klaďte těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku a dobře je potřete rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 180 °C a buchty nechte ještě chvíli kynout. Pak je vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až zezlátnou. Po upečení nechte chvíli chladnout v troubě, pak je vyndejte a můžete je ještě za horka potřít trochou vody, budou vláčnější. Chcete-li, podávejte je s krémem.
ŠODÓ TIP Každý ví, že se (dukátové) buchtičky podávají se šodó. Málokdo už ví, že se k nám tento krém dostal z francouzské kuchyně, kde se jmenuje chaudeau, a že je poněkud komplexnější, než u nás zdomácnělý tekutý vanilkový pudink (v hodně skromných verzích nahrazovaný vanilínovým pudinkem z prášku). Chaudeau si, spolu s řadou jiných položek francouzské kuchyně, oblíbili i na exotických územích, kdysi spadajících pod francouzskou korunu.

Nám se zalíbila verze z Martiniku a Guadalupe, vonící tamním kořením. K buchtičkám s povidly bude skvělá: Dejte vařit 800 ml vody s 1 svitkem skořice, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, 1 tobolkou vanilky a kůrou ostrouhanou z 1 limety tak, aby voda jen mírně vřela. Pak vlijte 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, až se vše spojí. V míse prošlehejte 4 vejce a přidejte k nim za stálého míchání naběračku horké mléčné směsi. Pak vše vlijte zpět do kastrolu ke zbylé mléčné směsi a na velmi mírném stupni vařte pár minut za stálého míchání do zhoustnutí (směs bude jen velmi pomalu stékat z vařečky). Vyndejte celá koření, dál už nevařte, ještě občas promíchejte. Toto tropické šodó podávejte vlažné.

Nechte se inspirovat i dalšímy recepty na buchty a buchtičky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty