Suroviny
- mléko 500 ml
- polohrubá mouka 700 g
- droždí 42 g (1 kostka)
- cukr krupice 5 lžic
- vejce 1 ks
- sůl 1 větší špetka
- švestková povidla 100 g
- máslo (rozpuštěné, na potírání) 50 g
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a trochu mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Kvásek vlijte do důlku v mouce, přidejte vejce a se zbylým cukrem a mlékem vypracujte vláčné těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto znovu propracujte. Buď oddělujte malé kousky, zploštěte je na placičku, doprostřed dejte lžičku povidel a dobře zabalte, nebo z kousků těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na stejně velké kousky a ty pak teprve roztlačujte, plňte a zabalte.
- Buchtičky klaďte těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku a dobře je potřete rozpuštěným máslem. Troubu předehřejte na 180 °C a buchty nechte ještě chvíli kynout. Pak je vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až zezlátnou. Po upečení nechte chvíli chladnout v troubě, pak je vyndejte a můžete je ještě za horka potřít trochou vody, budou vláčnější. Chcete-li, podávejte je s krémem.
ŠODÓ TIP Každý ví, že se (dukátové) buchtičky podávají se šodó. Málokdo už ví, že se k nám tento krém dostal z francouzské kuchyně, kde se jmenuje chaudeau, a že je poněkud komplexnější, než u nás zdomácnělý tekutý vanilkový pudink (v hodně skromných verzích nahrazovaný vanilínovým pudinkem z prášku). Chaudeau si, spolu s řadou jiných položek francouzské kuchyně, oblíbili i na exotických územích, kdysi spadajících pod francouzskou korunu.
Nám se zalíbila verze z Martiniku a Guadalupe, vonící tamním kořením. K buchtičkám s povidly bude skvělá: Dejte vařit 800 ml vody s 1 svitkem skořice, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, 1 tobolkou vanilky a kůrou ostrouhanou z 1 limety tak, aby voda jen mírně vřela. Pak vlijte 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, až se vše spojí. V míse prošlehejte 4 vejce a přidejte k nim za stálého míchání naběračku horké mléčné směsi. Pak vše vlijte zpět do kastrolu ke zbylé mléčné směsi a na velmi mírném stupni vařte pár minut za stálého míchání do zhoustnutí (směs bude jen velmi pomalu stékat z vařečky). Vyndejte celá koření, dál už nevařte, ještě občas promíchejte. Toto tropické šodó podávejte vlažné.
Nechte se inspirovat i dalšímy recepty na buchty a buchtičky