Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Peciválky – kynuté buchtičky s mákem a mlékem

Peciválky – kynuté buchtičky s mákem a mlékem

Peciválky – kynuté buchtičky s mákem a mlékem Zdroj: Vánoční Tradinář

  • Zavřít
Peciválky – kynuté buchtičky s mákem a mlékem

Peciválky – kynuté buchtičky s mákem a mlékem Zdroj: Vánoční Tradinář

Moje hodnocení
30x

Buchtičky se nazývaly krajově různě – peciválky, pařené buchtičky, pupále, opekance, šlejšky, šlížky, makové vrány, machurky, přeřinky, na Slovensku, kde se na Štědrý den podávají dodnes, bobaľky nebo pupáky. A ani v Čechách nechyběly na posvátném štědrovečerním stole, kde je celá rodina jedla svorně z jedné mísy.

4 porce
60 minut
česká
Seznam.cz banner

Suroviny

  • hladká mouka 500 g
  • droždí (čerstvé ) 20 g
  • mléko 250 ml
  • cukr 1 lžíce
  • sůl

Dokončení

  • mléko
  • mák (mletý mák s cukrem)

Malé buchtičky se spařovaly horkým mlékem s medem a posypaly se nebo obalily mákem, který je obřadní plodonosnou rostlinou, vyznačující se velkým množstvím malých zrnek, krajově i sypaným perníkem, polévaly se sirupem z cukrové řepy a rozpuštěným máslem. Někde to jsou buchtičky kynuté, jinde je základem bramborové těsto jako na knedlíky a v některých krajích jsou brambory součástí kynutého těsta. Tvary mohly být kulaté, hranaté, krychličky i nudličky. Co ale všechny spojuje, je spaření mlékem nebo v horké vodě, posypání mákem a společné pojídání.

Zapátrejte po svém rodinném receptu, většina babiček a dědečků si možná ještě na tuto pochoutku z dětství vzpomene. Možná se rozpomenou i na to podstatnější – kdy a jak je spolu doma pojídali. Hádáme, že to bylo ze společné mísy a při štědrovečerní večeři. A třeba máte to štěstí a ve vaší rodině tato tradice žije dodnes.

Postup přípravy

  1. Do mouky přidejte droždí utřené s cukrem, vlažné mléko, sůl a vypracujte řidší těsto. Nechte alespoň hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučené desce šišky široké přibližně jako prst a krájejte z nich kousky dlouhé 1,5–2 cm. Nakrájené kousky pokládejte na vymazaný plech řeznou stranou dolů, nechte ještě 10 minut kynout a pečte 12–15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
  2. Upečené peciválky naskládejte do mísy, přelijte horkým mlékem, přiklopte poklicí, protřepejte a nechte dvě minuty pařit. Pak přebytečné mléko slijte, peciválky posypte mletým mákem a cukrem nebo medem.

PRIMA TIP: Peciválky z Pojizeří z bramborového těsta

V Pojizeří se peciválky jedly spařené mlékem nebo přelité ovocnou omáčkou z uvařených sušených švestek a křížal. Podobný recept byl rozšířený také na Českomoravské vysočině. Nepeklo se do růžova, ale skoro do „černa“. Variantně se přidávaly také povidla.

POTŘEBUJETE: 500 g uvařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mléko dle potřeby, mletý mák, cukr nebo med

POSTUP: Brambory nastrouhejte najemno, smíchejte s moukou, vejcem, přidejte sůl a podle potřeby mléko a vypracujte těsto obdobné jako na bramborové knedlíky a nechte jej odpočinout. Na vále z těsta vyválejte silný plát a nakrájejte čtverce, které pečte na nepomaštěném plechu po obou stranách do růžova. Před podáváním je spařte mlékem a posypte mákem a cukrem nebo medem.

Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Zdroj receptu

Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Vánoční tradinář Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Milovnice knih a ochránkyně lidových tradic se spojila s ochránkyní lidských duší a znalkyní tradic náboženských a vytvořily spolu krásnou publikaci, v níž se všechny tyto poznatky snoubí. Kniha vás provede zimním časem klidu přírody od posledních podzimních posvícení přes advent a přípravy na Vánoce, Štědrý den, vánoční svátky a přelom roku až do masopustu. Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. Kniha ale také ukazuje, jak využít klidu přírody, který nabízí temné dny a dlouhé noci na konci roku, pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cukr sůl mák miska mouka med mléko Česko Štědrý den máslo těsto brambor

Návrhy pro vás

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno!
Prostřeno: Salát na asijský způsob

Prostřeno: Salát na asijský způsob

Sladké
Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Soutěžící
Bohuslava Šilhavá je v Prostřeno! podruhé

Bohuslava Šilhavá je v Prostřeno! podruhé

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Zápis prvňáčků i odklady: Rok 2026 přinese změny nejen v termínu. Co rodiče nesmí podcenit? Návrh státního rozpočtu je zmetek, řekl Kalousek. Nevím, jestli se mám smát nebo brečet Mráz a sníh na obzoru. Výrazné ochlazení zasáhne Česko, kdy čekat bílou nadílku v nížinách?

prima-zeny

Každá komplikace je vlastně fajn, směje se Vojta Kotek problémům s chráněnými druhy Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník

prima-zoom

Město s nejdelším názvem na světě Taneční mistr sexuálně zneužíval děti ve školkách. Velké množství obětí si pečlivě dokumentoval Hrála šílenou, aby odhalila týrání pacientek v blázinci. Novinářská ikona inspirovala slavný hororový seriál

prima-fresh

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

prima-cool

Jak dlouhý bude Avatar 3? Potlesk nebere konce. Tom Felton se vrátil do role Draca Malfoye a je z toho dojemné video Ďábel nosí Pradu 2: První trailer ukazuje návrat obou hlavních hrdinek

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní kalendář: 6 DIY nápadů od jutových pytlíčků po perníčky Darujte svíčku na míru: Jaká barva a tvar potěší vaše blízké? Jak skladovat umělý stromek, aby vydržel roky? Hodit se může fén

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.