archiv Cukrárna Myšák

Buchtičky se šodó z Cukrárny Myšák

Moje hodnocení
11x

Tento tradiční český pokrm slaví velký návrat a v poslední době ho můžete najít na jídelních lístcích mnoha vyhlášených restaurací a cukráren. Jedny z nejpovedenějších buchtiček připravují v pražské Cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici. Pokud na ně máte chuť a cesta do Prahy je dlouhá, můžete si je připravit doma podle jejich receptu.

6 porcí
60 minut
česká

Buchtičky

Na potření

Šodó

Postup přípravy

  1. Mouku nasypte do misky, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte vlažné mléko. Počkejte, až kvásek vzejde a vytvoří se na něm bubliny.
  2. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Pod vlhkou utěrkou ho nechte na teplém místě kynout přibližně půl hodiny. Těsto vyklopte na vál a rozdělte na bochánky o velikosti vlašského ořechu.
  3. Rozehřejte máslo a každou buchtičku v něm oválejte a naskládejte jednu vedle druhé do pekáčku. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte další půlhodinu nakynout. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C cca 25 minut dozlatova.
  4. Smetanu, 80 ml (při litru) mléka, vlijte do rendlíku, přidejte cukr a vanilku a přiveďte k varu.
  5. Ve zbytku mléka důkladně rozmíchejte škrob, žloutky a za stálého míchání přilijte do horké směsi. Podle chuti přidejte rum. Krátce, asi 30 sekund provařte a stáhněte z ohně.
  6. Smíchejte med s rumem. Po upečení buchtičky ihned směsí potřete. Těsně před podáváním buchtičky přelijte teplým šodó a ihned podávejte.
  7. Pokud budete buchtičky plnit mákem, tak umletý mák povařte do zhoustnutí v mléce oslazeném medem. Směs zahřívejte na nízkém plameni a míchejte, ráda se připaluje.

Nechce se vám do pečení? Zajděte si do Cukrárny Myšák a dejte si buchtičky se šodó třeba k snídani :)

Adresa: Cukrárna Myšák, Vodičkova 710/31, 110 00 Nové MěstoOtevírací doba: po–pá: 7:30–19so–ne: 9–19

Vyzkoušejte také recept na tradiční české kynuté buchty podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Cukrárna Myšák


Přečtěte si také

Recepty