Buchtičky
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé ) 21 g
- cukr krupice 70 g
- mléko (vlažné ) 240 ml
- vejce 1 ks
- máslo 125 g
- citronová kůra (nastrouhaná )
Šodó
- mléko 1 litr
- kukuřičný škrob 45 g
- cukr krupice 175 g
- žloutek (velké ) 4 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- rum (tuzemák) 25 ml
- vanilkový lusk 1 ks
Postup přípravy
- Mouku nasypte do misky, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte vlažné mléko. Počkejte, až kvásek vzejde a vytvoří se na něm bubliny.
- Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Pod vlhkou utěrkou ho nechte na teplém místě kynout přibližně půl hodiny. Těsto vyklopte na vál a rozdělte na bochánky o velikosti vlašského ořechu.
- Rozehřejte máslo a každou buchtičku v něm oválejte a naskládejte jednu vedle druhé do pekáčku. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte další půlhodinu nakynout. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C cca 25 minut dozlatova.
- Smetanu, 80 ml (při litru) mléka, vlijte do rendlíku, přidejte cukr a vanilku a přiveďte k varu.
- Ve zbytku mléka důkladně rozmíchejte škrob, žloutky a za stálého míchání přilijte do horké směsi. Podle chuti přidejte rum. Krátce, asi 30 sekund provařte a stáhněte z ohně.
- Smíchejte med s rumem. Po upečení buchtičky ihned směsí potřete. Těsně před podáváním buchtičky přelijte teplým šodó a ihned podávejte.
- Pokud budete buchtičky plnit mákem, tak umletý mák povařte do zhoustnutí v mléce oslazeném medem. Směs zahřívejte na nízkém plameni a míchejte, ráda se připaluje.
Nechce se vám do pečení? Zajděte si do Cukrárny Myšák a dejte si buchtičky se šodó třeba k snídani :)
Adresa: Cukrárna Myšák, Vodičkova 710/31, 110 00 Nové MěstoOtevírací doba: po–pá: 7:30–19so–ne: 9–19
Vyzkoušejte také recept na tradiční české kynuté buchty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE