Suroviny
- vlažné plnotučné mléko 250 ml
- Vejce 1 ks
- panenský řepkový olej 100 g
- špetka soli
- čerstvé droždí 20 g (nebo 7 g sušeného)
- hladká pšeničná mouka 450 g
- moučkový cukr 100 g
- kůra z jednoho bio citrónu
- Tuzemák 1 lžíce
- kousek másla na vymazání formy
Na potření buchtiček
- Máslo 20 g
- Rum 1 lžíce
- moučkový cukr na posypání
Omáčka
- Bílá čokoláda 200 g
- smetana ke šlěhání 500 g
- polotučný tvaroh 250 g
Hrušky se skořicí a máslem
- střední hrušky 2 ks
- Máslo 15 g
- špetka mleté skořice
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Do misky nalejte mléko, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte do něj droždí, vše promíchejte metličkou a nechte 15 minut odpočívat.
- Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte sůl, nastrouhejte kůru z citronu, přidejte vejce, cukr a kvásek a také olej a rum. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota 10–15 minut zpracovat hladké těsto.
- Poté těsto přesuňte do plastové či dřevěné mísy. Kovová od robotu těsto chladí, a tak nenakyne tolik. Těsto poprašte moukou. Přikryjte jej utěrkou a nechte na teplém místě 2–3 hodiny kynout.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Pečicí formu či pekáček vymažte máslem a poté do něj naskládejte stejně velké kuličky z nakynutého těsta. Můžete zvolit malinkaté buchtičky, mně připadají lepší a hežčí buchtičky větší.
- V rendlíku rozpusťte máslo, do kterého přidejte lžíci rumu a ještě teplým máslem pomažte buchtičky. Nedivte se, že vám máslo ještě zbyde. V průběhu pečení pomažete buchtičky ještě dvakrát nebo dokud budete mít máslo.
- Pečicí formu dejte nyní do trouby a pečte cca 20 minut. V průběhu pečení ještě alespoň dvakrát pomažte buchtičky rozpuštěným máslem.
- Po upečení nechte buchtičky vychladnout, poté je rozdělte na jednotlivé kousky a ty pocukrujte.
- Servírujte tak, že do hlubokého talíře nejprve nalijte omáčku, pak do ní položte buchtičky a přidejte plátky hrušek a sušených květů (ty můžete vynechat).
- Omáčka: Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. V rendlíku přiveďte téměř k varu smetanu a poté do ní přendejte rozpuštěnou čokoládu. Důkladně smetanu s čokoládou promíchejte a přidejte tvaroh. Pokud se vám omáčka zdá řídká, přidejte ještě trochu tvarohu.
- Hrušky se skořicí: Hrušky zbavte slupky a jádřince a nakrájejte je na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte plátky hrušek a na středním stupni, aby se máslo nepřepalovalo, je opékejte po dobu 10 minut. Poté je posypejte ještě mletou skořicí a máte hotovo.