Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- hladká mouka 200 g
- mléko 200 ml
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g + na vymazání plechu a potření mrkvánků
- droždí 42 g (1 kostka)
- žloutek 2 ks
- bílek 2 ks (na potření před pečením)
- sůl 1 špetka
Náplň
- mrkev 500 g
- máslo 50 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček nebo 1 lžička
- rum 3 lžíce
- fenyklová semínka 20 ks
- mletý mák (podle chuti, nemusí být)
Postup přípravy
- Nejprve do mísy v kuchyňském robotu prosejte naváženou mouku, aby se provzdušnila.
- Zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravte kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka, aby v něm bylo možné udržet prst, 2 lžíce cukru.
- Zamíchejte a nechte ho na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 minut.
- Všechny ostatní ingredience na těsto přidejte do mísy od robotu a až vzejde kvásek, přidejte ho taky.
- Robota zapněte a nechte ho dělat jeho práci. Těsto krásně spojí za 5 minut.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte mrkev, kterou následně asi 10 minut poduste s ostatními ingrediencemi a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto odkrajujte lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvarujte placky.
- Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček ani na vál sypat moc mouky. Do středu placičky dávejte lžičkou vychladlou náplň, zabalte a v dlani ještě zakulaťte.
- Kulaté mrkvánky dávejte na máslem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potřete je bílkem, který vám zbyl, a nechte ještě 15 minut na plechu dokynout.
- Následně pečte na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvánky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní 2