Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní

Moje hodnocení
8x

Máte rádi mrkvové moučníky a dezerty? Pak byste rozhodně měli ochutnat mrkvánky. Někdy se jim také říká mrkvance a prý se poprvé upekly právě v Polné. Pojí se s podzimními měsíci, především se zářím, kdy se pečou na pouť. Tak je zkuste doma i vy.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Náplň

  • mrkev 500 g
  • máslo 50 g
  • cukr krupice (krupicový cukr) 100 g
  • domácí vanilkový cukr 1 sáček nebo 1 lžička
  • olej (rum) 3 lžíce
  • semena fenyklu 20 ks
  • mletý mák podle chuti (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Nejprve do mísy v kuchyňském robotu prosejte naváženou mouku, aby se provzdušnila.
  2. Zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravte kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka, aby v něm bylo možné udržet prst, 2 lžíce cukru.
  3. Zamíchejte a nechte ho na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 minut.
  4. Všechny ostatní ingredience na těsto přidejte do mísy od robotu a až vzejde kvásek, přidejte ho taky.
  5. Robota zapněte a nechte ho dělat jeho práci. Těsto krásně spojí za 5 minut.
  6. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hodinu.
  7. Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte mrkev, kterou následně asi 10 minut poduste s ostatními ingrediencemi a nechte vychladnout.
  8. Vykynuté těsto odkrajujte lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvarujte placky.
  9. Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček ani na vál sypat moc mouky. Do středu placičky dávejte lžičkou vychladlou náplň, zabalte a v dlani ještě zakulaťte.
  10. Kulaté mrkvánky dávejte na máslem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potřete je bílkem, který vám zbyl, a nechte ještě 15 minut na plechu dokynout.
  11. Následně pečte na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvánky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka


Přečtěte si také

Recepty