Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní
Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní
Máte rádi mrkvové moučníky a dezerty? Pak byste rozhodně měli ochutnat mrkvánky. Někdy se jim také říká mrkvance a prý se poprvé upekly právě v Polné. Pojí se s podzimními měsíci, především se zářím, kdy se pečou na pouť. Tak je zkuste doma i vy.
Postup přípravy
-
Nejprve do mísy v kuchyňském robotu prosejte naváženou mouku, aby se provzdušnila.
-
Zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravte kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka, aby v něm bylo možné udržet prst, 2 lžíce cukru.
-
Zamíchejte a nechte ho na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 minut.
-
Všechny ostatní ingredience na těsto přidejte do mísy od robotu a až vzejde kvásek, přidejte ho taky.
-
Robota zapněte a nechte ho dělat jeho práci. Těsto krásně spojí za 5 minut.
-
Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hodinu.
-
Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte mrkev, kterou následně asi 10 minut poduste s ostatními ingrediencemi a nechte vychladnout.
-
Vykynuté těsto odkrajujte lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvarujte placky.
-
Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček ani na vál sypat moc mouky. Do středu placičky dávejte lžičkou vychladlou náplň, zabalte a v dlani ještě zakulaťte.
-
Kulaté mrkvánky dávejte na máslem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potřete je bílkem, který vám zbyl, a nechte ještě 15 minut na plechu dokynout.
-
Následně pečte na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvánky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní 2
Mrkvánky z Polné: kynuté buchtičky s mrkvovou náplní 2