Meredith Erickson

Kynuté buchty se švestkovými povidly

Moje hodnocení
10x

O českém původu buchet v rakouské kuchyni svědčí jejich německý název Buchteln a také velmi podobná receptura našim kynutým kráskám. Zatímco u nás v nich objevíte tvaroh, jablka, hrušková povidla, mák, čerstvé ovoce, zavařeninu či švestková povidla, naši západní sousedé dávají přednost povidlové náplni a podávají je jako hlavní chod či dezert teplé se šlehačkou či vanilkovou pudinkovou omáčkou.

16 porcí
120 minut
rakouská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V teplé vodě rozmíchejte sušené droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 5 minut stát, až se na hladině objeví bublinky.
  2. V rendlíku zahřívejte mléko s 85 g másla rozkrájeného na kostičky, až se máslo rozpustí. Vmíchejte krupicový cukr, sůl, vidličkou prošlehaná vejce, rum, pomerančovou a citronovou kůru.
  3. Do mísy (robotu) prosejte mouku, vlijte do ní teplé mléko a droždí a hněťte vařečkou nebo v robotu nástavcem hnětací hák zhruba 10 minut, až vznikne hladké těsto, které se odlepuje od stěn a dna mísy. Pokud do něj zatlačíte prstem, měl by se důlek vyrovnat. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto 1–1½ kynout na teplém místě stranou průvanu. Zbylé máslo (60 g) rozehřejte a nechte trochu zchladnout.
  4. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem a pokud na něj zatlačíte prstem, důlek se pomalu vyrovná, je vykynuté. Pekáč nebo rozevírací formu na dort vymažte lehce rozpuštěným máslem. Pracovní plochu posypte zlehka moukou a vyklopte na ní těsto. Rozkrojte ho na 16 stejných kousků a každý vytvarujte do kuličky. Každou kuličku rozmáčkněte v dlaních na placku a doprostřed dejte 1 lžičku povidel. Okraje přeložte přes povidla, aby se spojily. Skládejte je do připraveného pekáče nebo formy skladem dospod s malými rozestupy a ze všech stran (i seshora) je potřete máslem, aby se neslepily.
  5. Buchty nechte 40–45 minut kynout, po 30 minutách předehřejte troubu na 175 °C. Pečte je v rozehřáté troubě dozlatova asi 25 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí – vyjde-li z těsta čistá a suchá, buchty jsou upečené a můžete je vytáhnout.
  6. Buchty opatrně vyklopte a podávejte je teplé, posypané moučkovým cukrem. Jen pozor, povidla uvnitř budou horká, ať si nespálíte jazyk.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Meredith Erickson

Grada - Zažít Alpy Meredith Erickson

Cestovat, poznávat, jíst

Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a šéfkuchaři z nejlepších horských hotelů, farmáři, majitelé chat i „obyčejní“ obyvatelé se s vámi podělí o své léty ověřené autentické recepty.

Čtyři alpské státy – čtyři rozsáhlé kapitoly. V každé z nich najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít…

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty