Suroviny
- vepřové žebra 2,5 kg
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- nové koření 10 kuliček
- pepř 10 kuliček
- bobkový list 3 ks
- libeček 2 hrsti
- tymián 1 hrst
- sůl
- bbq omáčka
Na dokončení:
- cibule (větší, ideálně bílá) 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- olej (na smažení)
- petrželka (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Vepřová žebírka nejprve uvařte. Připravte si velký hrnec, vložte do něj žebírka, přidejte na menší kousky očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Přidejte pokrájený řapíkatý celer, rozpůlenou cibuli a stroužky česneku. Zalijte studenou vodou.
- Přidejte koření, bylinky a sůl. Vařte při nízké teplotě (táhněte) asi 4 hodiny, ze začátku nezapomínejte sbírat “pěnu” z vývaru. Poté vytáhněte uvařená žebra a nechte je vystydnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Žebra pomažte bbq omáčkou. Přendejte do pekáčku a pečte dozlatova, asi 25 minut. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli na kolečka, obalte je v mouce a smažte dozlatova ponořené v oleji.
- Nechte osušit (okapat) od přebytečného oleje. Žebra podávejte posypaná osmaženou cibulkou a petrželkou.
Pokud holdujete vepřovému, zkuste tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřová panenka v pepřové omáčce
Nebo tu máme další várku žebírek: