Suroviny
- vepřová žebírka (short) 1,2 kg
- zázvor (čerstvý) 100 g
- jarní cibulka 3 ks
- sůl
- pepř
- olivový olej 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- bílý vinný ocet (+ na dochucení) 2 lžíce
- voda 200 ml
- sezamová semínka
- jasmínová rýže (uvařená, k podávání)
Postup přípravy:
- Vepřová žebírka odblaňte a naporcujte po kostech. Přendejte do mísy, osolte a opepřete.
- Přidejte ½ zázvoru nakrájeného na malé kostičky a jednu nasekanou jarní cibulku. Zakápněte 1 lžící olivového oleje, pořádně promíchejte a přendejte do vakuovacích sáčků.
- Zavakuujte a dejte vařit při 80 °C na 45 minut do páry nebo použijte sous-vide hrnec. Po uvaření je přeceďte a nechte vystydnout.
- V hrnci rozehřejte (zbývající) olej, vmíchejte cukr a nechte rozpustit. Restujte dohněda. Přidejte (druhou polovinu) nakrájeného zázvoru a nasekané jarní cibulky. Zelené části si nechte na ozdobu.
- Přilijte ocet a orestujte. Přidejte žebírka, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, zalijte vodou a nechte vařit. Omáčku zredukujte, dochuťte solí, pepřem, popřípadě ještě octem.
- Z žebírek by mělo maso lehce sklouznout z kosti. Takto připravená žebírka podávejte s jasmínovou rýží, ozdobte zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.
Máte rádi vepřové? Pak musíte zkusit tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Nebo zkuste další lahůdky se zázvorem: