Maso
- cukr krupice 2 lžíce
- voda (horká) 4 lžíce
- rajský protlak 160 g
- koření chilli (mleté) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- vepřová žebra 2 kg
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
- brambory 800 g
- cibule 2 ks
- anglická slanina 200 g
Nakládaná zelenina
- květák 1/2 hlávky
- mrkev 1 ks
- šalotka 1 ks
- cukr krupice 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- voda 200 ml
- vinný ocet (nebo jablečný) 100 ml
Ananas
- ananas 1 ks
- třtinový cukr 100 g
Postup přípravy
- Začněte přípravou nakládané zeleniny, klidně i den předem. Květák a mrkev očistěte, šalotku oloupejte. Rozkrájejte je na menší kousky a grilujte je na mřížce, až se na ně obtiskne. Nechte vychladnout. Cukr a sůl rozmíchejte ve vodě s octem a přelijte přes zeleninu. Nechte odležet.
- V rendlíku rozehřejte cukr na karamel a jakmile začne zlátnout, pozvolna, a hlavně opatrně, do něj přilévejte po straně rendlíku horkou vodu. Stále míchejte. Do hladkého karamelu vmíchejte rajčatový protlak, sůl, pepř, chilli koření, mletou papriku a olej. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vmíchejte do marinády. Potírejte jí žebra a pomalu je grilujte na přímém žáru. Občas žebra potřete.
- Mezitím uvařte brambory ve slupce, až budou téměř měkké. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, slaninu nakrájejte na nudličky. Obojí ogrilujte dozlatova. Uvařené brambory slijte a nechte je trochu vychladnout. Pak je oloupejte, nakrájejte na plátky a promíchejte s cibulí a slaninou. Podle chuti je osolte.
- Ananas oloupejte, nakrájejte na 5mm plátky a obalte je v třtinovém cukru. Grilujte je postupně na pánvi. Jakmile změknou, přesuňte je na grilovací mřížku a pečte je ještě 1 minutu, až získají její vzor. Polovinu ananasu rozmixujte a dochuťte solí, chilli a 1 lžící cukru.
- Žebra podávejte s plátky ananasu, nakládanou zeleninou, bramborovým salátem a ananasovou omáčkou.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+