Česko na grilu

Česko na grilu: Žebra s karamelizovaným přelivem, nakládanou zeleninou a grilovaným ananasem

Moje hodnocení
2x

Kdo by nemiloval žebra? Klasika grilů na starém i novém kontinentě dostává v podání Jany a Romana sladký nádech, avšak s ostrými růžky. Nakládaná zelenina a karamelizovaný ananas mírní tučnost masa a vydatný bramborový salát se slaninou. Perfektní volba pro dny, kdy je zataženo a chladno, ale vy už máte v plánu grilovačku.

4 porce
120 minut

Maso

Salát

Nakládaná zelenina

Ananas

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou nakládané zeleniny, klidně i den předem. Květák a mrkev očistěte, šalotku oloupejte. Rozkrájejte je na menší kousky a grilujte je na mřížce, až se na ně obtiskne. Nechte vychladnout. Cukr a sůl rozmíchejte ve vodě s octem a přelijte přes zeleninu. Nechte odležet.
  2. V rendlíku rozehřejte cukr na karamel a jakmile začne zlátnout, pozvolna, a hlavně opatrně, do něj přilévejte po straně rendlíku horkou vodu. Stále míchejte. Do hladkého karamelu vmíchejte rajčatový protlak, sůl, pepř, chilli koření, mletou papriku a olej. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vmíchejte do marinády. Potírejte jí žebra a pomalu je grilujte na přímém žáru. Občas žebra potřete.
  3. Mezitím uvařte brambory ve slupce, až budou téměř měkké. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, slaninu nakrájejte na nudličky. Obojí ogrilujte dozlatova. Uvařené brambory slijte a nechte je trochu vychladnout. Pak je oloupejte, nakrájejte na plátky a promíchejte s cibulí a slaninou. Podle chuti je osolte.
  4. Ananas oloupejte, nakrájejte na 5mm plátky a obalte je v třtinovém cukru. Grilujte je postupně na pánvi. Jakmile změknou, přesuňte je na grilovací mřížku a pečte je ještě 1 minutu, až získají její vzor. Polovinu ananasu rozmixujte a dochuťte solí, chilli a 1 lžící cukru.
  5. Žebra podávejte s plátky ananasu, nakládanou zeleninou, bramborovým salátem a ananasovou omáčkou.

Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Česko na grilu

Česko na grilu

Rozpálené grily, slunce nad hlavou, ale i napětí a pořádnou dávku emocí přinesla soutěžní reality show Česko na grilu. Deset párů složených z milovníků grilování se utkalo o titul Grilmastera roku i zajímavou výhru v souboji nad žhavými uhlíky pod přísným dohledem nekompromisní poroty v podání Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. Recepty soutěžících si teď můžete připravit i v domácím prostředí a třeba si dát takový rodinný nebo přátelský souboj na grilu. Tohle není další kniha o grilování masa, tohle je návod na přípravu kompletních pokrmů na grilu tak, abyste venku mohli strávit klidně celý den.

Vydává nakladatelství Esence – Euromedia.


Přečtěte si také

Recepty