redakce Prima FRESH

Ďábelská grilovaná žebírka

Moje hodnocení
6x

Jsou nejenom neuvěřitelně dobrá, ale i neuvěřitelně snadná. A vůbec se nemusíte hodiny udit a nudit u grilu, protože maximum práce udělá trouba, a navíc klidně i den dva předem. Párty ideál.

6 porcí
120 minut

Suroviny

Kořenicí směs

Omáčka

Postup přípravy

  1. Žebírka osušte kuchyňským papírem. Přísady na marinádu promíchejte v míse a směs vetřete a vklepejte do žebírek. Každý plát zabalte do alobalu, položte na plech a nechte přes noc v ledničce.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Žebírka nevybalujte, vložte je do trouby a pečte 2 ½ hodiny.
  3. Žebírka vyjměte, nechte trochu vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat, a sejměte alobal (do tohoto bodu můžete žebírka připravit až den předem a do závěrečné přípravy ponechat v ledničce). Slijte šťávu, kterou žebírka pustila.
  4. Promíchejte přísady na omáčku, žebírka jí potřete a dávejte přitom pozor, protože v této fázi jsou už velmi křehká. Ogrilujte je na předehřátém grilu 5 až 10 minut z každé strany, až budou hezky ožehlá. Opatrně je rozkrojte na díly hodně ostrým nožem, ale jsou tak měkká, že rozpadají.
PRIMA TIP: Pokud nemáte důvěru v hotové grilovací (BBQ) omáčky, připravte si vlastní. Budete potřebovat 1 plechovku rajčatového pyré (passata), 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce medu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci melasy, 1 ½ lžičky worcesterské omáčky, 1 ½ lžičky hořčice dle výběru, 1 rozdrcený stroužek  česneku, ¼ lžičky sušeného oregana, ¼ lžičky chilli koření a špetku pepře. Všechny přísady promíchejte v kastrole, uveďte do varu, krátce povařte a nechte vychladnout. Můžete ji také několik dnů uchovat v ledničce.

Vyzkoušejte i další recepty na grilovaná žebírka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty