Suroviny
- vepřová žebra 2 pláty (každý asi 1,5-2 kg)
Kořenicí směs
- cukr krupice 1/2 hrnku
- uzená paprika 1 a 1/2 lžičky
- sůl 1 lžíce
- pepř 1 a 1/2 lžičky
- chilli 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sušená cibule 1/2 lžičky
Omáčka
- barbecue omáčka 1 lahev
- omáčka Sriracha 3 lžičky
- med 1 lžíce
Postup přípravy
- Žebírka osušte kuchyňským papírem. Přísady na marinádu promíchejte v míse a směs vetřete a vklepejte do žebírek. Každý plát zabalte do alobalu, položte na plech a nechte přes noc v ledničce.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žebírka nevybalujte, vložte je do trouby a pečte 2 ½ hodiny.
- Žebírka vyjměte, nechte trochu vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat, a sejměte alobal (do tohoto bodu můžete žebírka připravit až den předem a do závěrečné přípravy ponechat v ledničce). Slijte šťávu, kterou žebírka pustila.
- Promíchejte přísady na omáčku, žebírka jí potřete a dávejte přitom pozor, protože v této fázi jsou už velmi křehká. Ogrilujte je na předehřátém grilu 5 až 10 minut z každé strany, až budou hezky ožehlá. Opatrně je rozkrojte na díly hodně ostrým nožem, ale jsou tak měkká, že rozpadají.
PRIMA TIP: Pokud nemáte důvěru v hotové grilovací (BBQ) omáčky, připravte si vlastní. Budete potřebovat 1 plechovku rajčatového pyré (passata), 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce medu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci melasy, 1 ½ lžičky worcesterské omáčky, 1 ½ lžičky hořčice dle výběru, 1 rozdrcený stroužek česneku, ¼ lžičky sušeného oregana, ¼ lžičky chilli koření a špetku pepře. Všechny přísady promíchejte v kastrole, uveďte do varu, krátce povařte a nechte vychladnout. Můžete ji také několik dnů uchovat v ledničce.
Vyzkoušejte i další recepty na grilovaná žebírka