Najděte si recept
Na co máte chuť?

Oklahomská vepřová žebírka
Správná grilovačka se neobejde bez žebírek. Ta vepřová jsou plná šťávy a kořeněná chuť jim dodá nebývalý šmrnc.
nad 2 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- vepřová žebra 1 kg
Kořenicí směs:
- cukr krystal 2 lžíce
- přírodní cukr krystal 1 lžíce
- sladká paprika 1 lžička
- uzená nebo obyčejná sůl 1/2 lžíce
- chilli koření 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- malá cibule 1 ks
- bílý pepř 1 lžička
- čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Krystalový a přírodní cukr, papriku, sůl, chilli koření, římský kmín, cibuli a oba druhy pepře rozmixujte.
- Stáhněte blánu, která je na žebírkách ze zadní strany, a případně odkrojte přebytečný tuk. Žebírka obalte v kořenicí směsi. Přikryjte je a nechte uležet v ledničce nejméně 2 hodiny, lépe přes noc. Asi 30 minut před grilováním je vyndejte z ledničky, aby maso došlo do pokojové teploty.
- Gril rozpalte na 150–170 °C. Grilujte nepřímou metodou. Uhlí rozhrňte tak, abyste hlavní žároviště přenesli k okrajům grilu, u plynových a elektrických grilů rozpalte pouze polovinu či okrajové části. Vložte žebírka a pod poklopem grilujte 5 až 6 hodin, každé 2 hodiny maso obraťte. Jakmile půjde maso snadno oddělit od kostí, je upečené a můžete je ihned podávat.
Oklahomská vepřová žebírka, foto: Marek Bartoš