Suroviny
- Coca-Cola 1,5 litru
- velká cibule rozkrojená na čtvrtky 1 ks
- česnek, oloupaný a rozdrcený 6 stroužků
- celý pepř 1 lžíce kuliček
- vepřová žebírka vcelku (2 kusy) cca 2 kg
Omáčka
- Máslo 100 g
- málá cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- česnek, rozdrcený 2 stroužky
- Kečup 250 ml
- hořčičný prášek 1,5 lžičky
- přírodní krupicový cukr několik lžic
- Worcestrová omáčka 1 lžička
- Coca-Cola 300 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Článek
14 receptů na šťavnatá žebírka aneb Nejlepší obíračka!
Upečeným žebírkům obaleným šťavnatým masem se dá jen těžko odolat. Vzbuzuje v nás pocity lovců, a většina z nás si čas od času ráda dopřeje ten pocit vzít do ruky kost a...
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte Coca-Colu, čtvrtky cibule, česnek, bobkové listy a kuličky česneku. Vložte žebírka a případně dolijte vodou tak, aby byla ponořená. Uveďte do varu, snižte příkon na co nejmírnější a žebírka za občasného obrácení vařte asi 1 hodinu, až budou zcela měkká a maso půjde snadno od kostí.
- Zatímco se maso vaří, připravte si omáčku. Ve velké silnostěnné pánvi promíchejte všechny přísady kromě soli a pepře, uveďte do varu a pak na mírném stupni povařte do zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. (Omáčku můžete připravit až 5 dnů předem a uchovat v ledničce).
- Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Žebírka vyndejte z vývaru, osušte je, osolte, opepřete a hojně potřete omáčkou. Za častého obracení je pak grilujte asi 8 minut z každé strany. Volně je zakryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočívat, pak rozdělte na jednotlivá žebírka a podávejte se zbylou omáčkou k namáčení.