Suroviny
- vepřová žebra 2 kg
- pivo 200 ml
Na marinádu
- řepkový olej 5 lžic
- dijonská hořčice 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- sůl 3 lžičky
- pepř 1 lžička
- koriandr 2 lžičky
- chilli
- med 2–3 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- rajský protlak 3 lžíce
Domácí chilli majonéza
- žloutek 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
- pepř
- dijonská hořčice 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- olivový olej 60 ml
- řepkový olej 200 ml
Na dochucení
- chilli papričky 1 ks
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
- citronová šťáva 1 lžíce
- med 1 kapka
- koriandr 1 hrst
Postup přípravy
- Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.
- V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte fólií a dejte ideálně na noc do chladničky.
- Druhý den rozpalte troubu na 220 °C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150 °C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje, i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.
- Domácí chilli majonéza: důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.
- Začněte tím, že žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout – tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc – čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.
- Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.
- Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup – k tomuto jídlu je i gurmány povolený.