zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Pikantní pečená  vepřová žebírka s domácí chilli majonézou
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Hodnoceno: 0x
Místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Na marinádu:

Domácí chilli majonéza:

Postup

  1. Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.
  2. V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte fólií a dejte ideálně na noc do chladničky.
  3. Druhý den rozpalte troubu na 220 °C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150 °C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje, i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr. 
  4. Domácí chilli majonéza: důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.
  5. Začněte tím, že žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout – tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc – čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.
  6. Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.
  7. Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup – k tomuto jídlu je i gurmány povolený.

Pikantní pečená  vepřová žebírka s domácí chilli majonézou Foto: Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou, Foto: Karolína domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost, a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás Středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické, a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

reklama

Sledujte celou epizodu