Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou
Suroviny (4 porce)
- syrová masitá žebra 2 kg
- pivo na podlití 200 ml
Na marinádu:
- Řepkový olej 5 lžic
- jemná dijonská hořčice 2 lžíce
- Česnek 4 stroužky
- Sůl 3 lžičky
- čerstvý mletý pepř 1 lžička
- mletý koriandr 2 lžičky
- mleté chilli
- Med 2–3 lžíce
- Worcestrová omáčka 2 lžíce
- rajský protlak 3 lžíce
Domácí chilli majonéza:
- Žloutek 2 ks
- Sůl 1/2 lžičky
- čerstvě mletý pepř
- jemná dijonská hořčice 1 lžička
- citronová štáva 1 lžíce
- Olivový olej 60 ml
- Řepkový olej 200 ml
Na dochucení:
- červená chilli paprička 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- citronová štáva 1 lžíce
- Med 1 kapka
- koriandr nebo pažitka 1 hrst
Postup
- Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.
- V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte fólií a dejte ideálně na noc do chladničky.
- Druhý den rozpalte troubu na 220 °C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150 °C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje, i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.
- Domácí chilli majonéza: důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.
- Začněte tím, že žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout – tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc – čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.
- Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.
- Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup – k tomuto jídlu je i gurmány povolený.
Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou, Foto: Karolína domácí kuchařka
Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně
Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost, a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.
Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás Středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické, a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.