Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřová žebírka na rajčatech se zázvorem
Vepřová žebírka dušená ve voňavé rajčatovo-zázvorové omáčce představují vydatný a lahodný pokrm. Podávejte s rýží vařenou v páře a se zeleninovou přílohou, například blanšírovanou čínskou listovou zeleninou.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- zralá rajčata 450 g
- Olej 2 lžíce + trochu na smažení
- cibule, nasekané 2 ks
- česnek, nasekaný 2 stroužky
- čerstvý zázvor, oloupaný a nadrobno nasekaný 2x 5cm kousky
- čínská směs pěti koření 1 lžička
- sherry nebo rýžové víno 1 lžíce
- tmavá sójová omáčka 2 lžičky
- řajčatový protlak 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- vepřová žebírka 12 ks (cca 1,2 kg)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejdříve spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- V pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přihoďte cibuli, česnek a zázvor a za častého míchání zvolna restujte 2–3 minuty doměkka.
- Směs pěti koření smíchejte s 1 lžící studené vody, čímž dostanete pastu. Tu následně přimíchejte do pánve s cibulí, česnekem a zázvorem. Přilijte sherry a za častého míchání vařte 1 minutu. Přidejte nasekaná rajčata, sójovou omáčku, rajčatový protlak, cukr a kuřecí vývar a promíchejte. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Předehřejte troubu na 200 °C / plynový stupeň 6.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte asi 1,5 cm silnou vrstvu oleje. Poté do pánve vložte žebírka a ze všech stran je opečte dohněda. Když jsou hotová, přendejte je do pekáče a zalijte rajčatovou omáčkou.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut, dokud nejsou žebírka propečená. Vyndejte z trouby a podávejte horká.
Košík plný rajčat
Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.
Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!
Vydalo nakladatelství Omega.