návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho

Hodnoceno: 2x
8–10 porcí
nad 2 hodiny
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho
Autor: Marek Kučera Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho
Pro milovníky barbecue, zejména v tom americkém stylu, ztělesňují žebírka svatý grál. Mytický pohár ale dosud nikdo nenalezl a patrně ani nikdo nenašel ten absolutně nejlepší recept na BBQ žebírka. Tohle je ale velmi slušný pokus, vždyť se do něj s drajvem texaského kovboje pustil sám Jamie Oliver.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si gril. Žebírka zakapejte trochou oleje, osolte je a opepřete a rukama vše vmasírujte do žebírek.
  2. Na marinádu očistěte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno. Zázvor a česnek a oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do středně velkého kastrolu spolu s jablečnou šťávou, octem, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a cukrem. Promíchejte a povařte za občasného promíchání na středním až nižším stupni 10 až 15 minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne.
  3. Žebírka položte do pekáče, potřete marinádou a pekáč zakryjte fólií. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu 15 minut, až půjde maso od kosti. Po 30 minutách potírejte maso zbylou marinádou a poslední čtvrthodinu ho pečte odkryté, v polovině doby opět potřete marinádou. Mezitím zapalte gril.
  4. Jakmile bude gril patřičně rozpálený, položte na něj žebírka a na středním až nízkém plameni je grilujte ještě 5 až 10 minut, aby se hezky připekla. Přesuňte je na prkýnko, nechte chvíli odpočívat a pak je rozdělte na jednotlivé kousky.

PRIMA TIP: Recept je šikovnou variantou pro ty, kdo na rozdíl od amerických BBQ nadšenců nemají obrovské kryté grily, v nichž se maso připravuje mnoho hodin, někdy i přes noc – tenhle krok uspíšíte a nasimulujete v troubě, závěrečný pobyt na ohni pak zaručí tu správnou „grilovanou“ chuť, vůni i vzhled. K takto připraveným žebírkům je zapotřebí svěží zelený salát – vynikající je například z lehce peprné rukoly.

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho  Foto: Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho; foto: Marek Kučera