Suroviny
- Olivový olej
- vepřová žebírka 2 pláty (celkem cca 1,5 kg)
- sůl a čerstvě namletý pepř
Marináda
- čerstvá červená chilli paprička 1 ks
- kousek čerstvého zázvoru
- Česnek 2 stroužky
- přírodní neslazená jablečná šťáva 150 ml
- bílý vinný ocet 100 ml
- Kečup 2 vrchovaté lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- Sójová omáčka 100 ml
- vláčný přírodní krupicový cukr 100 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si gril. Žebírka zakapejte trochou oleje, osolte je a opepřete a rukama vše vmasírujte do žebírek.
- Na marinádu očistěte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno. Zázvor a česnek a oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do středně velkého kastrolu spolu s jablečnou šťávou, octem, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a cukrem. Promíchejte a povařte za občasného promíchání na středním až nižším stupni 10 až 15 minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne.
- Žebírka položte do pekáče, potřete marinádou a pekáč zakryjte fólií. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu 15 minut, až půjde maso od kosti. Po 30 minutách potírejte maso zbylou marinádou a poslední čtvrthodinu ho pečte odkryté, v polovině doby opět potřete marinádou. Mezitím zapalte gril.
- Jakmile bude gril patřičně rozpálený, položte na něj žebírka a na středním až nízkém plameni je grilujte ještě 5 až 10 minut, aby se hezky připekla. Přesuňte je na prkýnko, nechte chvíli odpočívat a pak je rozdělte na jednotlivé kousky.