Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho

8–10 porcí
nad 2 hodiny
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho Autor: Marek Kučera
Pro milovníky barbecue, zejména v tom americkém stylu, ztělesňují žebírka svatý grál. Mytický pohár ale dosud nikdo nenalezl a patrně ani nikdo nenašel ten absolutně nejlepší recept na BBQ žebírka. Tohle je ale velmi slušný pokus, vždyť se do něj s drajvem texaského kovboje pustil sám Jamie Oliver.
Reklama

Velkou porci inspirace pro vaše letní grilování najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji!

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si gril. Žebírka zakapejte trochou oleje, osolte je a opepřete a rukama vše vmasírujte do žebírek.
  2. Na marinádu očistěte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno. Zázvor a česnek a oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do středně velkého kastrolu spolu s jablečnou šťávou, octem, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a cukrem. Promíchejte a povařte za občasného promíchání na středním až nižším stupni 10 až 15 minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne.
  3. Žebírka položte do pekáče, potřete marinádou a pekáč zakryjte fólií. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu 15 minut, až půjde maso od kosti. Po 30 minutách potírejte maso zbylou marinádou a poslední čtvrthodinu ho pečte odkryté, v polovině doby opět potřete marinádou. Mezitím zapalte gril.
  4. Jakmile bude gril patřičně rozpálený, položte na něj žebírka a na středním až nízkém plameni je grilujte ještě 5 až 10 minut, aby se hezky připekla. Přesuňte je na prkýnko, nechte chvíli odpočívat a pak je rozdělte na jednotlivé kousky.
Reklama

PRIMA TIP: Recept je šikovnou variantou pro ty, kdo na rozdíl od amerických BBQ nadšenců nemají obrovské kryté grily, v nichž se maso připravuje mnoho hodin, někdy i přes noc – tenhle krok uspíšíte a nasimulujete v troubě, závěrečný pobyt na ohni pak zaručí tu správnou „grilovanou“ chuť, vůni i vzhled. K takto připraveným žebírkům je zapotřebí svěží zelený salát – vynikající je například z lehce peprné rukoly.

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho  Foto: Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho; foto: Marek Kučera

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama