Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho
Pro milovníky barbecue, zejména v tom americkém stylu, ztělesňují žebírka svatý grál. Mytický pohár ale dosud nikdo nenalezl a patrně ani nikdo nenašel ten absolutně nejlepší recept na BBQ žebírka. Tohle je ale velmi slušný pokus, vždyť se do něj s drajvem texaského kovboje pustil sám Jamie Oliver.
nad 2 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
- Olivový olej
- vepřová žebírka 2 pláty (celkem cca 1,5 kg)
- sůl a čerstvě namletý pepř
Marináda:
- čerstvá červená chilli paprička 1 ks
- kousek čerstvého zázvoru
- Česnek 2 stroužky
- přírodní neslazená jablečná šťáva 150 ml
- bílý vinný ocet 100 ml
- Kečup 2 vrchovaté lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- Sójová omáčka 100 ml
- vláčný přírodní krupicový cukr 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si gril. Žebírka zakapejte trochou oleje, osolte je a opepřete a rukama vše vmasírujte do žebírek.
- Na marinádu očistěte chilli papričku, zbavte ji semínek a nakrájejte ji najemno. Zázvor a česnek a oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do středně velkého kastrolu spolu s jablečnou šťávou, octem, kečupem, hořčicí, sójovou omáčkou a cukrem. Promíchejte a povařte za občasného promíchání na středním až nižším stupni 10 až 15 minut, až se cukr rozpustí a směs zhoustne.
- Žebírka položte do pekáče, potřete marinádou a pekáč zakryjte fólií. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu 15 minut, až půjde maso od kosti. Po 30 minutách potírejte maso zbylou marinádou a poslední čtvrthodinu ho pečte odkryté, v polovině doby opět potřete marinádou. Mezitím zapalte gril.
- Jakmile bude gril patřičně rozpálený, položte na něj žebírka a na středním až nízkém plameni je grilujte ještě 5 až 10 minut, aby se hezky připekla. Přesuňte je na prkýnko, nechte chvíli odpočívat a pak je rozdělte na jednotlivé kousky.
PRIMA TIP: Recept je šikovnou variantou pro ty, kdo na rozdíl od amerických BBQ nadšenců nemají obrovské kryté grily, v nichž se maso připravuje mnoho hodin, někdy i přes noc – tenhle krok uspíšíte a nasimulujete v troubě, závěrečný pobyt na ohni pak zaručí tu správnou „grilovanou“ chuť, vůni i vzhled. K takto připraveným žebírkům je zapotřebí svěží zelený salát – vynikající je například z lehce peprné rukoly.
Nejlepší vepřová žebírka podle Jamieho; foto: Marek Kučera