Suroviny
- vepřová žebra 2 kg
- arašídový olej 2 lžíce
- mořská sůl
Omáčka
- arašídový olej 2 lžíce
- cibule (velká, najemno nakrájená ) 1 ks
- česnek (nasekaný) 1 velký stroužek
- ocet (jablečný nebo vinný ) 1 lžíce
- rajčatové pyré 1 lžíce
- sójová omáčka (tamari) 1 lžíce
- hnědý cukr 4 lžičky
- med 1 lžíce
- kuřecí vývar (čerstvý ) 300 ml
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) z 1 citronu
- rýže (lepkavá rýže nebo chléb jako příloha)
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Vepřové posypte solí, abyste ho dochutili, a položte do pekáče. Přelijte olejem a nechte 25 minut péct.
- Vyndejte z trouby a ostrým nožem od sebe oddělte jednotlivá žebra.
- Na přípravu omáčky v malém hrnci rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje, vhoďte cibuli a smažte, dokud se nezabarví. Přidejte česnek a dále pomalu smažte. Přimíchejte zbytek ingrediencí a dochuťte pepřem. Vše dobře smíchejte.
- Maso vraťte do pekáče, přelijte ho omáčkou, zakryjte alobalem a pečte ještě 1 až 1 ½ hodiny. Podávejte s rýží nebo s vaší oblíbenou přílohou.