Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rumboží žebírka
Grilování je prostě společenská činnost. Lidi se při něm sejdou, aby spolu popili, pobavili se, nasmáli se a popadli nějaký ten senzační křehký kousek z grilu. Jako třeba neodolatelná pikantní žebírka. O svůj vymazlený recept se s námi podělil přímo DJ BBQ.
do 2 hodin
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
Pasta:
- Javorový sirup 5 lžic
- pasta z chilli papriček chipotle 2 lžičky
- mletý zázvor 1 lžíce
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 a 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1 a 1/2 lžičky
- čínské koření pěti vůnÍ 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky
BBQ omáčka:
- čerstvý zázvor, oloupaný 4cm kousek
- česnek, oloupaný 3–4 stroužky
- kvalitní kečup 125 ml
- tmavý rum 60 ml
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- jablečný ocet 3 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžička
- drcené chilli papričky 1/2 lžičky
- vláčný tmavý přírodní cukr 50 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Přísady na pastu a 2 lžičky soli promíchejte v misce. Žebírka osušte papírovými utěrkami, položte je na plech a celá potřete pastou. Zabalte do fólie a nechte v ledničce marinovat nejméně 6 hodin nebo lépe přes noc.
- Až se budete chtít pustit do grilování, žebírka vyndejte z ledničky, otřepejte z nich přebytečnou pastu a nechte je dosáhnout pokojové teploty. Mezitím si připravte gril metodou půl na půl, při které navršíte uhlíky tak, aby byla jedna polovina dna grilu pokrytá a druhá prázdná – potřebujete střední nepřímou teplotu. Gril přikryjte víkem a nechte ho rozehřát jako venkovní troubu – potřebujete teplotu okolo 180 ˚C.
- Odtrhněte si kus extra silného alobalu zhruba na délku paže a žebírka do něj pečlivě zabalte. Balíček položte nad nepřímý žár, gril přiklopte a žebírka takto grilujte asi 2 hodiny nebo dokud nebude maso měkké a nezačne odpadávat z kostí. Nezapomínejte zhruba každých 45 minut doplňovat gril horkými uhlíky.
- Mezitím si do kastrůlku nastrouhejte zázvor a česnek a postavte na sporák. Přidejte zbytek přísad na omáčku a 80 ml vody. Na mírném plameni za občasného promíchání povařte asi 20 minut nebo až omáčka zhoustne. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.
- Žebírka vybalte z alobalu a celá potřete BBQ omáčkou a šťávou, která pustila. Vraťte je na nepřímý žár na dalších 30 až 40 minut a grilujte pod poklopem, až budou křehká a zlatá. Každých 10 minut je potírejte. Přesuňte je na prkýnko a nechte je 5 minut odpočívat, pak krájejte na porce. Pochutnáte si na nich, poněvadž tahle žebra fakt píšou!
Rumboží žebírka. Foto: David Loftus
A jako přílohu můžete vyzkoušet skvělé plněné batáty ze stejné BBQ kuchařky:
BBQ kuchařka
Autor: DJ BBQ
Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a skvělého BBQ kuchaře, který žije a dýchá jak vařením, tak bavením lidí.
Nejraději griluje na dřevě a dřevěném uhlí, na kterých připravuje vše od velkých kusů masa s dlouhou a pomalou přípravou až po „rychlopalné grilovačky“ a jídla, která nakrmí davy. K tomu přidává řadu „božích“ příloh, chuťovek a marinád, z kterých budete šílet.
Tato kuchařka je základním průvodcem ke grilování se zaručeně fungujícími recepty, celou řadou nejrůznějších BBQ technik, tipů a nápadů, které se hodí každému – od grilovacích začátečníků až po tvrdé jádro nadšenců.
Kniha vychází 18. 6. 2014, doporučená cena 267 Kč
DJ BBQ, Foto: David Loftus