Suroviny
- vepřová žebra 1,5 kg
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Pasta
- javorový sirup 5 lžic
- chilli pasta (z papriček chipotle) 2 lžičky
- zázvor (mletý) 1 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 a 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1 a 1/2 lžičky
- koření pěti vůní 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý) 1/2 lžičky
Bbq omáčka
- zázvor (čerstvý, oloupaný) 4cm kousek
- česnek (oloupaný) 3–4 stroužky
- kečup (kvalitní) 125 ml
- tmavý rum 60 ml
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- jablečný ocet 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- chilli papričky (drcené) 1/2 lžičky
- tmavý cukr (vláčný) 50 g
Postup přípravy
- Přísady na pastu a 2 lžičky soli promíchejte v misce. Žebírka osušte papírovými utěrkami, položte je na plech a celá potřete pastou. Zabalte do fólie a nechte v ledničce marinovat nejméně 6 hodin nebo lépe přes noc.
- Až se budete chtít pustit do grilování, žebírka vyndejte z ledničky, otřepejte z nich přebytečnou pastu a nechte je dosáhnout pokojové teploty. Mezitím si připravte gril metodou půl na půl, při které navršíte uhlíky tak, aby byla jedna polovina dna grilu pokrytá a druhá prázdná – potřebujete střední nepřímou teplotu. Gril přikryjte víkem a nechte ho rozehřát jako venkovní troubu – potřebujete teplotu okolo 180 ˚C.
- Odtrhněte si kus extra silného alobalu zhruba na délku paže a žebírka do něj pečlivě zabalte. Balíček položte nad nepřímý žár, gril přiklopte a žebírka takto grilujte asi 2 hodiny nebo dokud nebude maso měkké a nezačne odpadávat z kostí. Nezapomínejte zhruba každých 45 minut doplňovat gril horkými uhlíky.
- Mezitím si do kastrůlku nastrouhejte zázvor a česnek a postavte na sporák. Přidejte zbytek přísad na omáčku a 80 ml vody. Na mírném plameni za občasného promíchání povařte asi 20 minut nebo až omáčka zhoustne. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.
- Žebírka vybalte z alobalu a celá potřete BBQ omáčkou a šťávou, která pustila. Vraťte je na nepřímý žár na dalších 30 až 40 minut a grilujte pod poklopem, až budou křehká a zlatá. Každých 10 minut je potírejte. Přesuňte je na prkýnko a nechte je 5 minut odpočívat, pak krájejte na porce. Pochutnáte si na nich, poněvadž tahle žebra fakt píšou!