Najděte si recept
Na co máte chuť?

Žebírka na sladkokyselo – Sườn xào chua ngọt
Suroviny (4 porce)
- vepřová žebírka 1 kg
- škrob 60 g
- červené potravinářské barvivo (jahoda) 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- cibule 1/4 ks
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- glutamát 1 lžička
- cukr krupice 100 g
- chilli paprička 1 ks
- ocet 3 lžíce
- hladkolistá petržel k podávání 1 hrst
- vařená rýže k podávání
Postup
- Žebírka nasekejte na větší kousky, zhruba 5 cm dlouhé a 2–3 cm široké. Naskládejte je do hrnce, zalijte vodou a zahřívejte až k varu. Nechte vařit zhruba 5 minut, až se objeví pěna. Vodu slijte, žebírka propláchněte a promíchejte se 4–5 lžícemi škrobu (40 g) a barvivem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a postupně v něm opečte žebírka ze všech stran dozlatova, zhruba po půl minutě až minutě je otáčejte. Vyjměte je na talíř.
- Česnek a cibuli nakrájejte nadrobno, vsypte do pánve, přidejte zázvor a opékejte zhruba 30 vteřin dozlatova. Vraťte opečené maso, promíchejte se solí a glutamátem a opékejte 1 minutu. Vsypte cukr, promíchejte, podle chuti můžete přidat nasekanou chilli papričku. Přilijte vodu tak, aby dosahovala do poloviny masa, přidejte ocet a vařte na vyšším stupni zhruba 12–15 minut doměkka, a až se voda vyvaří. Pokud máte raději měkčí žebírka, vařte je déle, přilijte pak další vodu.
- Zbylý škrob rozmíchejte se 2 lžícemi vody a přilijte ho k žebírkům. Za stálého míchání restujte žebírka, až marináda na povrchu začne být průhledná. Podávejte s rýží a nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Glutamát
Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.
VietnamSKÁ
Kuchařka s rodinným příběhem
Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafe Fin.
O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.
Vydává nakladatelství Sevruga.