Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Sardinie, láska na celý život

Karolina Konečná

Karolina Konečná Zdroj: archiv

  • Zavřít
Karolina Konečná

Karolina Konečná Zdroj: archiv

V těchto dnech právě vychází další nová kuchařka. Krásná, výtvarná a jedinečná. Kuchařka z ostrova Sardinie. Napsala a vydává ji novinářka Karolina Konečná.

Seznam.cz banner

Proč právě Sardinie?

Byla to láska na první pohled.

Ale taky letní. A letní lásky obvykle končí s prázdninami.

Letní, na první pohled, ale na celý život. Sardinie mně okouzlila sotva jsme vystoupili z letadla. Chytila mě do svých osidel a už nikdy nepustila. První jídlo, nátura místních lidí, atmosféra, moře, nakupování, trhy, rybáři v přístavu, festival těstovin, lidové zvyky, hory, saharský písek, nejkrásnější nebe na světě a další a další božské pokrmy, to všechno se mi dostalo hluboko pod kůži. A najednou jsem věděla, že si recepty nechci nechat jen pro sebe a pomalu se rodila myšlenka udělat kuchařku. Velkou, výpravnou, plnou fotografií, atmosféry, příběhů.

Kdy vás to napadlo poprvé?

Před třemi lety.

Co bylo pak?

Začala jsem recepty sbírat s větším důrazem na přesné poměry ingrediencí, srovnávala je, hledala ve starých sardských kuchařkách, vyptávala se majitelů restaurací, lidí ve frontě na ryby, rybářů, hledala na internetu. Porovnávala jsem všechny „zaručeně nejlepší“ verze typických sardských jídel, vařila jsem, ochutnávala, jedla. Zažívala jsem nejkrásnější okamžiky svého života. Pak už šlo jen o to sestavit tým a pustit se do toho.

Říkáte sestavit tým, s kolika lidmi jste spolupracovala?

Kuchařku jsme udělali v podstatě ve čtyřech. Takže vlastně minitým než tým. Ale teď, s odstupem času, si víc než kdykoliv před tím, uvědomuji, že nezáleží na počtu lidí, ale na jejich kvalitách. A já pracovala s nejlepšími. Měla jsem skvělého fotografa, dekorstylistku, produkčního. Pak přibyla grafička a korektorka. Ilustrace dělala moje kamarádka a s obálkou nám skoro na poslední chvíli pomohl velmi zkušený grafik.

Na poslední chvíli?

Všechno se děje jak má. Já s obálkou pořád nebyla spokojená, nevěděly jsme si s grafičkou rady, nebylo to ono. Sebrala jsem všechnu odvahu a oslovila kreativního ředitele jedné velké reklamní agentury. Tvářil se zprvu nedůvěřivě, pak si ale prohlédl fotky, poslechl si můj příběh a – jako v americkém filmu – navrhl obálku, která mě ihned dostala.

Vůbec jste neváhala?

Ani sekundu.

Vyzkoušejte recepty z Kuchařky z ostrova Sardinie:

Mandlové sušenky Recepty

Mandlové sušenky

17
Karbanátky s dušenou zeleninou Recepty

Karbanátky s dušenou zeleninou

20
Minisekaná v bramborách Recepty

Minisekaná v bramborách

19
Sardská focaccia Recepty

Sardská focaccia

22

Kdo se ujal foodstylingu?

Já. (smích). Na to jsem vážně pyšná. Myslím, že napsat recepty a texty umím, ostatně jsem novinářka, vařit taky zvládám, ale je opravdu velký rozdíl vařit pro rodinu nebo kvůli focení. To byla vážně výzva. Nejsem profesionální foodstylista, neznám fígle, neumím věci urychlovat, takže jsem vstávala v pět ráno, abych do půl deváté, kdy se začínalo fotit, měla něco málo navařeno a nezdržovala jsem ostatní. Učila jsem se za pochodu a řídila se intuicí a srdcem. Mockrát jsem se ale pořádně zapotila.

Na co jste obzvlášť pyšná?

Na smažené cuketové květy, všechny chleby, culurgiones, slepičí polévku, pečenou zeleninu, zajíce marinovaného v mirtu, pistáciovou zmrzlinu a mandlové sušenky.

Karolina Konečná

Udělala byste dneska něco jinak?

Ano i ne. Ano, protože po bitvě je každý generálem a vždycky je co zlepšovat. Ne, protože vím, že jsme všichni jeli na sto procent a nechci teď kuchařce ničit život pochybnostmi.

Už jste z ní vařila?

Hned druhý den, co jsem si ji přivezla domů. Poprvé jsem nemusela lovit recepty z počítače nebo papírových útržků a narychlo je překládat z italštiny. Krásný pocit.

Připravila Klára Michalová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky láska zelenina restaurace Sardinie těstoviny polévka recept chléb pokrm ingredience

Návrhy pro vás

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Maso

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem


Přečtěte si také

Maso
Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Novinky
Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Sladké
Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno!
Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno!
Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Prostřeno!
Prostřeno: Fresh salát s jedlými květy podle Angel

Prostřeno: Fresh salát s jedlými květy podle Angel

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Maso
Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Pokrovsk je pro Rusy klíčový, míní Šedivý. Prozradil, v čem udělali Ukrajinci chybu Tomáši, i ty? Topolánek se pustil do Zdechovského kvůli ukrajinské vlajce. Zazněly i vulgarity Dělníka v Rymáni na Kladensku zavalila zemina. Nepomohla mu ani náročná a riziková akce

prima-zeny

Moderátorka nahé seznamky také hledá lásku. Přiznala, že se jí zalíbil účastník Kotek čelí výzvě. Udělejme Kozárovice znovu skvělými, sní o vlastním divadle v kulturáku Miu jako zrádkyni Petra absolutně nečekala. Nedostatek spánku už nezvládala

prima-zoom

V Černobylu pobíhají modří psi „Polský Schindler“ dokonale převezl gestapo. Jeho falešná epidemie zachránila tisíce lidí Které místo v autě je nejbezpečnější? Lidé se na něm bohužel často nepoutají

prima-fresh

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

prima-cool

Kultovní horor bude konečně online Nahota, blonďatý Caesar a drsná akce: Necenzurovaný trailer nového Spartaka odhalil všechny trumfy Upřímný trailer Věci nemá chybu. Hororová klasika perfektně vystihuje dnešní dobu

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Listopad v zahradě: Zasaďte jarní cibuloviny, česnek, stromy i růže Koření podle horoskopu: Beranům chutná pepř, Ryby milují skořici Listopad bude teplý, ale slunce vzácné. Jak bude na Dušičky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.