Suroviny
- hrášek (nejlépe čerstvý, ale může být i mražený) 400 g
- máta (čerstvé lístky) 1 malý svazek
- olivový olej
- sýr pecorino (nastrouhaný + trochu navíc k podávání) 50 g
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek (neoloupaný, rozpůlený) 1 stroužek
- mozzarella (z bůvolího mléka) 2 menší koule
- chléb (selský) 4 krajíčky
Postup přípravy
- Hrášek spolu s mátou dejte do kastrůlku, zalijte asi 100 ml vody, zakryjte a vařte doměkka. Stačí tak 5 minut. Slejte vodu a přesuňte směs do misky. Přidejte sůl a vše společně rozmělněte vidličkou. Můžete použít i kuchyňský robot a směs rozmixovat, ale lepší je směs připravit ručně.
- Do rozmělněné směsi přidejte několik lžic olivového oleje, nastrouhaný sýr pecorino a asi ¾ citronové šťávy. Promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte olivový olej. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
- Krajíčky chleba opečte na pánvi dozlatova a každý potřete rozřízlou stranou česneku.
- Na každý krajíček chleba dejte hráškové pyré a navrch položte polovinu koule mozzarelly. Nakonec každou porci zakápněte olivovým olejem, posypte nastrouhaným pecorinem a můžete podávat.