Suroviny
- mandle (mleté, oloupané, ideálně 160 g normální a 10 g hořké) celkem 170 g
- moučkový cukr 140 g
- bílek 1 ks
- sůl špetka
- citronová kůra 1 lžička
- vanilkové aroma 1 lžička
- cukr krupice (na obalení)
- mandle (celé, na ozdobu)
Odkaz
Nejlepší cukroví
Hledáte inspiraci pro vánoční pečení? V tomto speciálu najdete spoustu receptů na výborné cukroví!
Postup přípravy
- Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.
- Do větší misky nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.