Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Sardská focaccia

4 porce
nad 2 hodiny
Sardská focaccia
Sardská focaccia Autor: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova
Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě znáte focacciu. Tato "placka" je výborná i sama o sobě, ale nejlepší na ní je, že ji můžete neustále obměňovat náplněmi. Tentokrát pro vás máme variantu s rajčaty, kapary a pecorinem.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Brambory dejte vařit ve slupce do měkka. Vaří se zhruba 20–30 minut, záleží na jejich velikosti, a pak jdou pohodlně propíchnout vidlicí. Mezitím nadrobte droždí do misky, přidejte 1 lžíci vlažné vody a rozmíchejte. Nechte stát na teplém místě asi 15–20 minut.
  2. Brambory sceďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla nebo propasírujte přes mřížku na brambory. Pak je přidejte k mouce a promíchejte, vlijte mléko, přidejte droždí, asi ½ lžičky soli a dobře promíchejte. Nechte minimálně 2 hodiny kynout.
  3. Mezitím rozpalte olej v širším hrnci, přidejte cibuli a pak i oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vše asi 15–20 minut duste. Pak vmíchejte rajčata z plechovky, sušený tymián, špetku cukru, sůl a nechte 5–10 minut zhoustnout.
  4. Těsto na focacciu roztáhněte rukama po celé ploše plechu vyloženého pečicím papírem, navrch rozdělte dušená rajčata, posypte pecorinem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 20 minut nebo dokud okraje focaccii nezezlátnou.
  5. Focacciu servírujte posypanou omytými kapary.
Reklama

Sardská focaccia Foto:

Sardská focaccia                                                                      Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama