Suroviny
- brambory 250 g
- droždí 5 g
- hladká mouka (dvojnulka) 200 g
- mléko 100 ml
- sůl
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (najemno) 1 ks
- loupaná rajčata 300 g
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- sušený tymián 1 lžička
- cukr 1 špetka
- sýr pecorino (na posypání)
- kapary (v soli) 1 hrst
Postup přípravy
- Brambory dejte vařit ve slupce do měkka. Vaří se zhruba 20–30 minut, záleží na jejich velikosti, a pak jdou pohodlně propíchnout vidlicí. Mezitím nadrobte droždí do misky, přidejte 1 lžíci vlažné vody a rozmíchejte. Nechte stát na teplém místě asi 15–20 minut.
- Brambory sceďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla nebo propasírujte přes mřížku na brambory. Pak je přidejte k mouce a promíchejte, vlijte mléko, přidejte droždí, asi ½ lžičky soli a dobře promíchejte. Nechte minimálně 2 hodiny kynout.
- Mezitím rozpalte olej v širším hrnci, přidejte cibuli a pak i oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vše asi 15–20 minut duste. Pak vmíchejte rajčata z plechovky, sušený tymián, špetku cukru, sůl a nechte 5–10 minut zhoustnout.
- Těsto na focacciu roztáhněte rukama po celé ploše plechu vyloženého pečicím papírem, navrch rozdělte dušená rajčata, posypte pecorinem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 20 minut nebo dokud okraje focaccii nezezlátnou.
- Focacciu servírujte posypanou omytými kapary.