reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta
Autor: Marek Kučera Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta

Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta

Hodnoceno: 4x
Tarte Tatin, onen slavný jablkový koláč „dnem vzhůru“ je podivuhodně skvělým příkladem i koláčům slaným. Důkazem budiž tato jednoduchá cibulová verze z listového těsta.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cibule rozkrájejte směrem od kořínků na klínky. Máslo rozehřejete v pánvi, která se dá dát do trouby. Smažte na něm asi 5 minut cibuli na středním stupni, občas ji promíchejte, až začne hnědnout.
  2. Přidejte med a ocet a smažte ještě 5 minut, pánví občas potřeste, aby se cibule nepřichytávala. Cibuli pak rozložte do hezkého vzoru, aby na koláči vynikla. Posypte tymiánem a nechte vychladnut. Mezitím si připravte těsto.
  3. Je-li třeba, těsto přikrojte tak, aby bylo o něco větší, než je průměr pánve. Položte ho na cibuli a u okrajů zastrčte dovnitř. Na povrchu udělejte několik zářezů, aby mohla unikat pára, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až těsto zezlátne a vyběhne.
  4. Upečený koláč nechte několik minut stát a koláč v pánvi uvolněte. Pak pánev přikryjte talířem, pevně podržte a obraťte, aby koláč vyklouzl do talíře. Podávejte teplé nebo studené, případně s lístky rukoly a hoblinkami parmazánu.

PRIMA TIP: Cibule
Je toho tolik dobrého, co cibule díky vitaminům C, D, E i těch ze skupiny B, železu, zinku, síře, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, mědi a manganu umí zvládnout v lidském těle, že se jen potvrzuje známé kuchařské pravidlo, totiž že se bez ní nedá vařit. A to navíc naprosto lahůdkově.

Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta
Autor: Marek Kučera Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta

reklama

reklama