Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta

Moje hodnocení
4x

Tarte Tatin, onen slavný jablkový koláč „dnem vzhůru“ je podivuhodně skvělým příkladem i koláčům slaným. Důkazem budiž tato jednoduchá cibulová verze z listového těsta.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • hnědé cibule, oloupané 2 ks
  • červená cibule, oloupaná 1 ks
  • máslo 50 g
  • tekutý med 2 lžíce
  • balzamikový ocet 2 lžíce
  • několik snítek tymiánu
  • rozválené listové těsto 250 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • případně lístky rukoly a hoblinky parmazánu k podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cibule rozkrájejte směrem od kořínků na klínky. Máslo rozehřejete v pánvi, která se dá dát do trouby. Smažte na něm asi 5 minut cibuli na středním stupni, občas ji promíchejte, až začne hnědnout.
  2. Přidejte med a ocet a smažte ještě 5 minut, pánví občas potřeste, aby se cibule nepřichytávala. Cibuli pak rozložte do hezkého vzoru, aby na koláči vynikla. Posypte tymiánem a nechte vychladnut. Mezitím si připravte těsto.
  3. Je-li třeba, těsto přikrojte tak, aby bylo o něco větší, než je průměr pánve. Položte ho na cibuli a u okrajů zastrčte dovnitř. Na povrchu udělejte několik zářezů, aby mohla unikat pára, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až těsto zezlátne a vyběhne.
  4. Upečený koláč nechte několik minut stát a koláč v pánvi uvolněte. Pak pánev přikryjte talířem, pevně podržte a obraťte, aby koláč vyklouzl do talíře. Podávejte teplé nebo studené, případně s lístky rukoly a hoblinkami parmazánu.

PRIMA TIP: Cibule Je toho tolik dobrého, co cibule díky vitaminům C, D, E i těch ze skupiny B, železu, zinku, síře, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, mědi a manganu umí zvládnout v lidském těle, že se jen potvrzuje známé kuchařské pravidlo, totiž že se bez ní nedá vařit. A to navíc naprosto lahůdkově.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty