Suroviny
- cibule (hnědé, oloupané) 2 ks
- červená cibule (oloupaná) 1 ks
- máslo 50 g
- med (tekutý ) 2 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
- tymián několik snítek
- listové těsto (rozválené) 250 g
- rukola (případně lístky,k podávání)
- parmazán (případně hoblinky,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Cibule rozkrájejte směrem od kořínků na klínky. Máslo rozehřejete v pánvi, která se dá dát do trouby. Smažte na něm asi 5 minut cibuli na středním stupni, občas ji promíchejte, až začne hnědnout.
- Přidejte med a ocet a smažte ještě 5 minut, pánví občas potřeste, aby se cibule nepřichytávala. Cibuli pak rozložte do hezkého vzoru, aby na koláči vynikla. Posypte tymiánem a nechte vychladnut. Mezitím si připravte těsto.
- Je-li třeba, těsto přikrojte tak, aby bylo o něco větší, než je průměr pánve. Položte ho na cibuli a u okrajů zastrčte dovnitř. Na povrchu udělejte několik zářezů, aby mohla unikat pára, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až těsto zezlátne a vyběhne.
- Upečený koláč nechte několik minut stát a koláč v pánvi uvolněte. Pak pánev přikryjte talířem, pevně podržte a obraťte, aby koláč vyklouzl do talíře. Podávejte teplé nebo studené, případně s lístky rukoly a hoblinkami parmazánu.
PRIMA TIP: CibuleJe toho tolik dobrého, co cibule díky vitaminům C, D, E i těch ze skupiny B, železu, zinku, síře, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, mědi a manganu umí zvládnout v lidském těle, že se jen potvrzuje známé kuchařské pravidlo, totiž že se bez ní nedá vařit. A to navíc naprosto lahůdkově.
Francouzský obrácený cibulový koláč z listového těsta Zdroj: Marek Kučera