Těsto
- hladká mouka 400 g + na pomoučení
- sušené droždí 8 g (1 sáček)
- sůl (špetka soli)
Náplň
- slanina nakrájená na špalíčky 200 g
- středně velké cibule nakrájené na kolečka 3 ks
- crème fraîche 200 ml
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- muškátový oříšek 1 špetka
- nastrouhaný ementál 200 g
Postup přípravy
- Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vyracujte měkké a nelepivé těsto.
- Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak ho nechte 2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly a každý vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát.
- Těsto musí být tenké – asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.
- Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.
- Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.
- Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.
- Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte i zbylé 2 díly těsta.
PRIMA TIPY:
- Na přípravu těsta nepoužívejte čerstvé droždí, těsto by příliš vykynulo.
- Kromě samotného crème fraîche lze použít také kombinaci crème fraîche s tvarohem nebo hustou zakysanou smetanu.
- Pro změnu můžete na koláč přidat i orestované lišky nebo hříbky. Na hotový koláč můžete nasypat rukolové lístky, které dodají svěží chuť.
- Pokud vám zbyde těsto, můžete z něj upéct malé bochánky nebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a upečte chlebové tyčinky.
Tarte flambée: francouzský cibulový koláč se slaninou 2 Zdroj: iStock