redakce Prima FRESH

Tarte flambée: alsaský cibulový koláč se slaninou

Moje hodnocení
25x

Tradiční recept na slaný koláč z chlebového těsta s náplní z cibule a slaniny pochází z alsasko-lotrinské kuchyně a je oblíbený ve Francii, Alsasku i Německu. Základem je tenké a velmi křupavé těsto potřené crème fraîche, ale je možné použít i hustou zakysanou smetanu nebo tvaroh.

4 porce
30 minut
alsatian

Těsto

  • hladká mouka 400 g + na pomoučení
  • sušené droždí 8 g (1 sáček)
  • sůl (špetka soli)

Náplň

  • slanina nakrájená na špalíčky 200 g
  • středně velké cibule nakrájené na kolečka 3 ks
  • crème fraîche 200 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • nastrouhaný ementál 200 g

Postup přípravy

  1. Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vyracujte měkké a nelepivé těsto.
  3. Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak ho nechte 2 hodiny kynout.
  4. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly a každý vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát.
  5. Těsto musí být tenké – asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.
  6. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.
  7. Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.
  8. Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.
  9. Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte i zbylé 2 díly těsta.

PRIMA TIPY:

  • Na přípravu těsta nepoužívejte čerstvé droždí, těsto by příliš vykynulo.
  • Kromě samotného crème fraîche lze použít také kombinaci crème fraîche s tvarohem nebo hustou zakysanou smetanu.
  • Pro změnu můžete na koláč přidat i orestované lišky nebo hříbky. Na hotový koláč můžete nasypat rukolové lístky, které dodají svěží chuť.
  • Pokud vám zbyde těsto, můžete z něj upéct malé bochánky nebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a upečte chlebové tyčinky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty