Suroviny
- rebarbora (řapíky ) 1 svazek (cca 10 ks)
- badyán 1 ks
- skořice (kousek svitku )
- třtinový cukr 2–3 lžíce
- griotka (nebo portské víno) 2 lžíce
- zakysaná smetana
Drobenka
- máslo 100 g
- třtinový cukr 100 g
- mouka (hrubá nebo polohrubá ) 100 g
Postup přípravy
- Rebarboru omyjte a nakrájejte na kousky cca 2 cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne.
- Rebarboru s kořením přendejte do kastrůlku, posypte cukrem a zalijte griotkou nebo portským. Na mírném ohni provařte cca 2–3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše.
- Odstavte a nechte zchladnout, můžete nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi. Pak rebarboru bez koření dejte do zapékací misky nebo menších mističek a posypte drobenkou, kterou jste připravili smícháním a promnutím výše uvedených surovin.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla probublávat a zhoustnout. Vyjměte z trouby, nechte trochu vychladnout, abyste crumble mohli jíst a podávejte se zakysanou smetanou.