Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Malinový crumble s mandlovou drobenkou

Moje hodnocení
2x

Crumble znamená anglicky rozdrobit, rozdrolit a přesně to je podstatou tohoto dezertu – zapečenému ovoci dodá drobenka žádanou křupavost a sladkost. Spojení mandlí a malin působí elegantně a lehce, skvělý dezert nejen do plavkové sezony.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Maliny promíchejte se skořicí a 2 lžícemi medu a přesuňte do pekáčku či zapékací formy o velikosti alespoň 20 cm × 25 cm. Pečte 15–16 minut.
  2. Mezitím připravte drobenku. Vločky, plátky mandlí, zbylý med, kousky másla a mandlovou mouku promíchejte v míse, zlehka vše prohněťte prsty.
  3. Drobenku nasypte na pečené ovoce a zapečte ještě 15–20 minut dozlatova.
  4. Upečený crumble můžete podávat horký nebo teplý. Po vychladnutí ho uložte do lednice, kde vydrží maximálně dva dny. Před podáváním ho ohřejte. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

PRIMA TIP: Mandlová mouka je přirozeně bezlepková, použijte ovesné vločky bez lepku a připravíte plnohodnotný bezlepkový moučník. U celiaků se však informujte dopředu, jestli dobře tráví bílkovinu avenin obsaženou v ovesných vločkách.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty