Suroviny
- maliny (lze použít i mražené) 300 g
- mletá skořice 1 lžička
- med 4 lžíce
- ovesné vločky (jemné bez lepku) 50 g
- loupané mandle 30 g
- máslo (změklé) 40 g
- mandlová mouka 40 g
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Maliny promíchejte se skořicí a 2 lžícemi medu a přesuňte do pekáčku či zapékací formy o velikosti alespoň 20 cm × 25 cm. Pečte 15–16 minut.
- Mezitím připravte drobenku. Vločky, plátky mandlí, zbylý med, kousky másla a mandlovou mouku promíchejte v míse, zlehka vše prohněťte prsty.
- Drobenku nasypte na pečené ovoce a zapečte ještě 15–20 minut dozlatova.
- Upečený crumble můžete podávat horký nebo teplý. Po vychladnutí ho uložte do lednice, kde vydrží maximálně dva dny. Před podáváním ho ohřejte. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Mandlová mouka je přirozeně bezlepková, použijte ovesné vločky bez lepku a připravíte plnohodnotný bezlepkový moučník. U celiaků se však informujte dopředu, jestli dobře tráví bílkovinu avenin obsaženou v ovesných vločkách.