Burger bulky podle Pavla Berkyho – navrch křupavé, uvnitř krásně vláčné

Moje hodnocení
1x

Grilovací sezóna je v plném proudu a jednou z neodmyslitelných položek, které házíme s láskou na rozpálený gril, jsou i burgery. A co by to bylo za burger, kdyby k němu chyběla dokonalá bulka... O svůj vychytaný recept na jednu takovou se s námi podělil Pavel Berky.

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z mouky odeberte 40 g do rendlíku. Přidejte vodu a za stálého míchání uvařte hustou kaši (tangzhong). Nechte vychladnout a poté dejte alespoň na 5 hodin do lednice. Z lednice ji vytáhněte hodinu před přípravou těsta, aby měla pokojovou teplotu.
  2. Do mísy kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejcem. Zapněte robot a promíchejte sypké suroviny. Přidejte mléko s vejcem a vychlazený tangzhong, nechte míchat na střední rychlost, dokud se vše nespojí. Nakonec přidejte změklé máslo a vypracujte hladké, vláčné těsto. Přeneste ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout 40–60 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Po vykynutí těsto rozdělte na stejné části a vytvarujte z nich bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte potravinovou fólií a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Povrch by měl být tmavě zlatohnědý.

RADY OD PAVLA:

  • Tangzhong nepřipalte! – vařte ho na mírném plameni a míchejte, dokud nezhoustne jako pudink.
  • Máslo přidávejte až po spojení těsta – jinak se naruší tvorba lepku a těsto nebude pružné.
  • Kynutí hlídejte podle objemu, ne podle času – ideálně má těsto zdvojnásobit objem.

PRIMA TIPY:

  • Po upečení bulky potřete rozpuštěným máslem – zjemní se kůrka a budou voňavější.
  • Zaměňte část mléka za kefír nebo podmáslí – dodá bulce vláčnost a jemně nakyslou chuť.
  • Přidejte do těsta lžíci medu – chuťově zjemní těsto a zvýrazní barvu kůrky při pečení.

Vyzkoušejte také floridský burger podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Floridský hovězí burger podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty