Suroviny
- brambory 1 kg
- jemná krupice 75 g
- hrubá mouka 175 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- sůl
- máslo 250 g
- mletý mák (modrý) 150 g
- moučkový cukr 150 g
- zmrzlina (k podávání)
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce, teplé oloupejte a po vychladnutí je nastrouhejte na jemném struhadle.
- Přidejte hrubou mouku, krupici, sůl, vejce a žloutek. Zpracujte těsto, z kterého vyválejte váleček (cca 2 cm v průměru), odkrajujte kousky (cca 20 g) a vyválejte z nich šišky. Vodu se solí přiveďte k varu, vhoďte šišky a vařte za občasného promíchání ode dna, dokud nevyplavou, trvá to asi 8 minut.
- Oříškové máslo připravte tak, že rozpusťte máslo v kastrůlku a na mírné teplotě a za občasného míchání nechte probublávat přibližně 20 minut. Syrovátka obsažená v másle se musí obarvit do světle hněda, to dodá máslu oříškovou příchuť. Na závěr máslo přeceďte přes plátno.
- Mletý mák promíchejte s cukrem. Šišky podávejte se směsí máku a cukru, zalité oříškovým máslem a doplněné nejlépe švestkovou zmrzlinou.
V RED Pifu se snoubí česká a francouzská gastronomie
Špičkově ošetřená Plzeň či vynikající naturální vína z Francie nejsou zdaleka jediným lákadlem RED Pifu. Nový podnik na pražském Andělu překvapí vzdušným, moderním designem sázejícím na dřevo, a samozřejmě parádní francouzskou i českou kuchyní, kterou má na starosti mimořádně zkušený chef David Kalina, jenž si své renomé vydobyl v podnicích Mincovna, Tiskárna či U Tellerů.
- RED Pif, Nádražní 23, Praha 5 – Smíchov, www.redpif.cz
Vyzkoušejte i další recepty na sladké šišky