Suroviny
- brambory 500 g
- hrubá mouka 200 g
- vejce 1 ks
- sůl špetka
Rozvar a posyp
- čerstvé švestky 1 kg
- máslo 2 lžíce
- skořice 1 lžička
- med
- měkký tvaroh
- máslo (na přelití)
Postup přípravy
- Nejprve dejte vařit brambory, a to ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout (nejlépe přes noc) a oloupejte.
- Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a zapracovávejte.
- Nechte si ještě další mouku připravenou, kdyby se těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale moc. A s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hněťte, ať z něj nemáte bláto.
- Na vál si nasypte další mouku, položte těsto a vždy si ukrojte kousek, ze kterého uválejte malé šišky.
- Ty poté vařte cca 5 minut ve vroucí vodě. Ihned po vyndání z vody k nim přidejte kousek másla, díky tomu se neslepí.
- Do pánve vložte máslo a na kousky pokrájené švestky a restujte. Nejlepší jsou hodně sladké švestky. Pokud jsou kyselejší, tak můžete přidat med. Díky sladkosti ze švestek nebo přidanému medu švestky krásně zkaramelizují.
- Nakonec přidejte skořici. Kdyby se ovoce přichytávalo, přidejte trošku vody. Vznikne vám švestková omáčka.
- Na talíř vyskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.
Bramborové šišky s tvarohem a karamelizovanými švestkami 2 Zdroj: Smoothcooking.cz