Bramborové šišky s tvarohem a karamelizovanými švestkami

Moje hodnocení
2x

Toto jídlo je neskutečně snadné a také velmi variabilní. Můžete ho vylepšit ovocem, ale stačí i máslo a mák. Tentokrát jsme se zaměřili na švestky, ze kterých lze připravit famózní rozvar. Pusťme se do toho!

1 porce
30 minut

Suroviny

Rozvar a posyp

  • švestky 1 kg
  • máslo 2 lžíce
  • skořice 1 lžička
  • med
  • měkký tvaroh
  • máslo na přelití

Postup přípravy

  1. Nejprve dejte vařit brambory, a to ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout (nejlépe přes noc) a oloupejte.
  2. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a zapracovávejte.
  3. Nechte si ještě další mouku připravenou, kdyby se těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale moc. A s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hněťte, ať z něj nemáte bláto.
  4. Na vál si nasypte další mouku, položte těsto a vždy si ukrojte kousek, ze kterého uválejte malé šišky.
  5. Ty poté vařte cca 5 minut ve vroucí vodě. Ihned po vyndání z vody k nim přidejte kousek másla, díky tomu se neslepí.
  6. Do pánve vložte máslo a na kousky pokrájené švestky a restujte. Nejlepší jsou hodně sladké švestky. Pokud jsou kyselejší, tak můžete přidat med. Díky sladkosti ze švestek nebo přidanému medu švestky krásně zkaramelizují.
  7. Nakonec přidejte skořici. Kdyby se ovoce přichytávalo, přidejte trošku vody. Vznikne vám švestková omáčka.
  8. Na talíř vyskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Smooth & cooking

Smooth & cooking

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.


Přečtěte si také

Recepty