Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové šišky s tvarohem a karamelizovanými švestkami
Toto jídlo je neskutečně snadné a také velmi variabilní. Můžete ho vylepšit ovocem, ale stačí i máslo a mák. Tentokrát jsme se zaměřili na švestky, ze kterých lze připravit famózní rozvar. Pusťme se do toho!
do 30 minut
Suroviny
- brambory 500 g
- hrubá mouka 200 g
- vejce 1 ks
- špetka soli
Rozvar a posyp:
- švestky 1 kg
- máslo 2 lžíce
- skořice 1 lžička
- med
- měkký tvaroh
- máslo na přelití
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve dejte vařit brambory, a to ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout (nejlépe přes noc) a oloupejte.
- Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a zapracovávejte.
- Nechte si ještě další mouku připravenou, kdyby se těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale moc. A s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hněťte, ať z něj nemáte bláto.
- Na vál si nasypte další mouku, položte těsto a vždy si ukrojte kousek, ze kterého uválejte malé šišky.
- Ty poté vařte cca 5 minut ve vroucí vodě. Ihned po vyndání z vody k nim přidejte kousek másla, díky tomu se neslepí.
- Do pánve vložte máslo a na kousky pokrájené švestky a restujte. Nejlepší jsou hodně sladké švestky. Pokud jsou kyselejší, tak můžete přidat med. Díky sladkosti ze švestek nebo přidanému medu švestky krásně zkaramelizují.
- Nakonec přidejte skořici. Kdyby se ovoce přichytávalo, přidejte trošku vody. Vznikne vám švestková omáčka.
- Na talíř vyskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.