Najděte si recept
Reklama
Bramborové šišky s mákem a ovocem
4 porce
do 1 hodiny

Klasické české jídlo se příliš často nevaří a je to škoda! Šišky z bramborového těsta jsou výborné i jako příloha třeba k masové pečínce nebo pečené kachně, ale stejně tak je můžete servírovat nasladko. Tradičně se podávají s opraženou strouhankou a máslem nebo s mletým mákem a cukrem. Zkuste k nim tentokrát přidat i čerstvé nebo krátce povařené ovoce...
Suroviny (4 porce)
- brambory 400 g
- máslo 30 g
- polohrubá mouka 110 g
- špetka soli
- žloutek 1 ks
- mletý mák 100 g
- cukr moučka Korunní 30 g
- ovoce dle chuti
Postup
- Brambory uvařte ve slupce a po vychlazení nastrouhejte.
- Přidejte máslo, mouku, sůl, žloutek a vypracujte hladké těsto. Z něj odebírejte menší kousky, ze kterých dlaněmi vymodelujte šišky.
- Velký hrnec naplňte vodou do 2/3, osolte a přiveďte k varu. Vložte šišky a vařte. Přeceďte či vyndejte naběračkou, až vyplavou na hladinu.
- Smíchejte mletý mák a moučkový cukr. Směsí posypte teplé bramborové šišky, polijte rozpuštěným máslem a ozdobte svým oblíbeným ovocem, které dodá jídlu další chuťový rozměr.