Kysaný pak choi salát s jarní cibulkou – Muoi dua cai xant

Moje hodnocení
0x

Saláty z naložené zeleniny jsou skvělou zásobárnou vitaminu C. Přirozeným zkvašením zelenina změkne, zkřehne, stává se stravitelnější. Zatímco my krouháme zelí, Vietnamci nakládají pak choi salát, který v syrovém stavu chutná lehce nahořkle, ale zkvašením příjemně zesládne. Čím déle ho však necháte v nálevu, tím bude kyselejší. Tuhle dobrotu si můžete dát jen tak nebo jako doprovod k masu.

1 porce
30 minut
větnamská

Suroviny

  • pak choi salát 1 kg
  • jarní cibulka 1 svazek
  • vlažná voda (50 °C) 1,5 litru
  • sůl 60 g
  • cukr krupice 20 g
  • ocet 30 ml

Postup přípravy

  1. Salát omyjte, odkrojte košťál a nakrájejte listy nahrubo. V létě můžete nechat salát zavadnout na sluníčku, bude mít sladší chuť. Jarní cibulky omyjte a zelenou i bílou část nakrájejte nahrubo.
  2. Vodu nalijte do většího hrnce a rozpusťte v ní sůl a cukr a promíchejte ji s octem. Vsypte nakrájený salát a jarní cibulky, promíchejte a zatižte talířem. Nechte uležet do druhého dne při pokojové teplotě. Díky teplé vodě listy zežloutnou a zesládnou. Takto upravený salát můžete uchovávat až týden.

PRIMA TIP: Občas se v některých restauracích setkáte se salátem s nakrájenou chilli papričkou, ale tvoří jen vizuální efekt. Na chuť nemá žádný vliv.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tuan & Lan

Sevruga Tuan & Lan

Kuchařka s rodinným příběhem

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafe Fin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty