Suroviny
- hovězí kližka 900 g
- hladká mouka 2 lžíce
- koření (čínské - pěti vůnÍ) 1 lžička
- pepř 1 lžička
- citronová tráva 2 stonky
- česnek 3 stroužky
- sójová omáčka 2 lžíce
- hnědý cukr 1 lžíce
Omáčka
- šalotka ( ) 4 ks
- zelené chilli papričky 2 ks
- rajčata 4 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- mrkev 4 ks
- celá skořice 1 ks
- badyán 2 ks
- kafírové listy 2 ks
- hovězí vývar 625 ml
- máslová dýně 450 g
- řepkový olej 2 lžíce
- bazalka
Postup přípravy
- V míse dobře smíchejte hovězí, mouku, koření, mletý pepř, citronovou trávu, česnek, sójovou omáčku a cukr. Marinujte asi hodinu.
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si všechnu zeleninu.
- Rozehřejte olej v kastrolu, jakmile je horký, snižte teplotu a orestujte v něm kostky hovězího. Přidejte šalotku, chilli papričky a smažte několik minut.
- Přisypejte rajčata, rajčatový protlak, mrkev, skořici, badyán, kafírové listy a všechno zalijte vývarem. Pomalu přiveďte k varu.
- Zakryjte kastrol pokličkou a vložte ho do trouby. Vařte asi hodinu, poté přidejte máslovou dýni a guláš promíchejte.
- Kastrol vraťte do trouby a vařte dalších 45 minut až hodinu, dokud nebude maso křehké.
- Před podáváním guláš posypejte nakrájenými lístky bazalky, případně dochuťte a podávejte s křupavým chlebem.