Jihočeská kulajda

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jihočeská kulajda  Foto:
Jihočeská kulajda
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Jednou v neděli ráno jsme se sešli v kuchyni v Táboře a já uvařila kulajdu, protože právě kulajda je pro mě chuť jižních Čech a symbol domova. Vaří ji moje máma, vaří ji i ségra a babička, každá ji vaří jinak, a přesto všem chutná.

Zároveň je to jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Brambory ráno nakopané, vejce čerstvě snesené, lišky, co právě rostou v jihočeských lesích...

Suroviny
hladká mouka 2–3 lžíce
vývar nebo voda 1 litr
máslo 1 velká lžíce
olej 2 lžíce
středně velké brambory 5 ks
čerstvé houby (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených) 1 velká hrst
ocet 2–3 lžíce
čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
celé nové koření
kmín
sůl
čerstvě namletý pepř
vejce 4 ks
Postup
1

V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje, tak abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, jíšku stále mícháme a restujeme, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme.

2

Do směsi přidáme nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.

3

Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.

4

Já vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.

Jihočeská kulajda  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Jihočeská kulajda  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Jihočeská kulajda. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Kdo je Foodlover.cz ?

FoodloverJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

 

Videa

reklama

reklama